Vlade u regionu hitno da rješavaju pitanja nestalih

„Ove porodice ne traže mnogo – samo da im konačno nakon 17 godina pakla ova država izađe u susret i obezbijedi im trajni smještaj, a ne da sve kao do sada bude na obećanjima“, rekao je Filipović
126 pregleda 0 komentar(a)
Milenko Jovanović, Ljubiša Filipović, Foto: PR Centar
Milenko Jovanović, Ljubiša Filipović, Foto: PR Centar
Ažurirano: 30.08.2015. 11:49h

Predstavnici vlada u regionu trebalo bi hitno da počnu da rješavaju pitanja nestalih, kidnapovanih i ubijenih, jer bez toga nikada neće doći do pomirenja naroda na prostoru bivše Jugoslavije, poručeno je danas na konferenciji u Podgorici.

Predsjednik Udruženja porodica nestalih, kidnapovanih i ubijenih na prostoru Kosova “Crveni Božur”, Ljubiša Filipović, kazao je da se 11.175 osoba nalazi na listi traženja na prostoru bivše Jugoslavije, od kojih su, kako je naveo, polovina Srbi.

Prema njegovim riječima, veoma mali broj ili niko od direktnih i indirektnih izvršilaca ratnih zločina, osim Srba nije osuđen za masakre i velika nedjela koja su počinili.

"Hiljade i hiljade žrtava žive u velikom siromaštvu i bez nade da će ikada doći do posmrtnih ostataka svojih najmilijih, jer pouzdano znamo da mnogi roditelji neće ni dočekati da saznaju istinu o svojim najmilijima, a mnogi od njih su pomrli samo sa jednom željom, za istinom“, rekao je Filipović u PR Centru.

On je poručio da žrtve i njihove porodice imaju pravo na istinu, jer je, kako je podsjetio, pravo svake porodice da sazna istinu o svom najbližem članu zagarantovano po svim evropskim i svjetskim konvencijama o ljudskim pravima.

„Moraju se čuti istine o žrtvama, jer je to poštovanje, a ne izjednačavanje“, kazao je Filipović.

Kako je kazao, mnoge porodice i danas žive kao podstanari „jedva sastavljajući kraj sa krajem“.

„Ove porodice ne traže mnogo – samo da im konačno nakon 17 godina pakla ova država izađe u susret i obezbijedi im trajni smještaj, a ne da sve kao do sada bude na obećanjima“, rekao je Filipović.

On je rekao da ih niko iz vlasti nije primio na razgovor, „i ako nam ne pomogne, makar da nas sasluša“.

„Porodice članova žrtava zahtijevamo od svih nadležnih predstavnika vlada u regionu da se pitanja ubijenih i nestalih osoba hitno počne rješavati, jer bez toga nikada neće doći do pomirenja naroda na prostoru bivše Jugoslavije. Tražimo da svi počinioci zločina budu kažnjeni bez obzira na njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost“, poručio je Filipović.

On je najavio da će Udruženje „Crveni Božur“ i Savez interno raseljenih u Baru početi sa mirnim protestima ispred zgrade opštine, zbog toga što su, kako je naveo, opštinske vlasti prevarile mnoge porodice raseljenih koje su trebale da dobiju trajni smještaj, „i dovele ih do prosjačkog štapa“.

„Protesti će trajati sve dok lokalna vlast ne ispuni date i propisane obaveze“, kazao je Filipović.

Predsjednik Saveza udruženja interno raseljenih, Milenko Jovanović, ocijenio je da Zakon o nestalim osobama, koji je u Bosni i Hercegovini usvojen 2004. godine, treba da počne da se primjenjuje.

„Smatrali smo da on može biti dobar obrazac i za privremene institucije sistema u autonomnoj pokrajini KiM, kako bi iste donijele sličan zakon, po kome bi se upravljali na planu rasvijetljavanja sudbine nestalih i kidnapovanih“, naveo je on.

Jovanović je objasnio da je Zakon o nestalim osobama važan jer je njime predviđeno stvaranje državnih fondova iz kojih bi se pomogle porodice žrtava nestalih i kidnapovanih.

Bonus video: