Vladin katalog za Adu Bojanu: Na tender idu i ribarske kućice

Prednost će imati vlasnici sa ugovorima za istu lokaciju, i to pod uslovom da su svoje obaveze uredno izmirivali
424 pregleda 1 komentar(a)
Ada Bojana, Foto: Samir Adrović
Ada Bojana, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 26.09.2016. 20:02h

Vlada je na sjednici u četvrtak dala zeleno svjetlo za novi Katalog privremenih objekata na Adi Bojani, koji je prvi put naslonjen na precizna geodetska snimnanja kojima je utvrđeno da na oblama Bojane postoji više od 560 kućica, vikendica i platformi.

Direktorica direktorata za planiranje prostora Dragana Čenić kazala je da će sve lokacije, i one na kojima postoje i na kojima ne postoje objekti, biti dodjeljivane putem tendera.

“Prednost u broju bodova imaće isključivo vlasnici objekata koji su u prethodnoj godini imali zaključen ugovor sa JP Morsko dobro za istu lokaciju za koju sada konkurišu, i to pod uslovom da su svoje obaveze uredno izmirivali. To podrazumijeva da su i ranije legalno postojali na tom prostoru, odnosno da su bili izgrađeni u skladu sa važećim planom. U svim ostalim slučajevima, o nosiocu prava zakupa u narednom periodu isključivo će odlučivati visina ponuđene cijene na tenderu”, kazala je Čenić “Vijestima”.

Posljednja evidencija vođena je 2013, ali nju nije pratilo geodetsko snimanje. Tada je utvrđeno da na obalama rijeke ima 427 objekata. Prema podacima firme “Geomax” iz jula 2016, kada je obavljeno geodetsko snimanje, na Bojani ima ukupno 561 objekat, od čega je 375 na desnoj obali na šeg kraka rijeke a 186 na lijevoj. Ta firma je utvrdila da je u periodu snimanja, na desnoj obali bilo sedam novih objekata a na lijevoj 41. U izvještaju se konstatuje da snimanje nije bilo moguće na cijeloj teritoriji ostrva zbog nepristupačnosti na pojedinim djelovima.

Čenić je navela da su pojedini objekti svojim gabaritom zašli duboko u korito rijeke Bojane i time joj usporili i suzili tok.

“Novim Katalogom ograničeno je dalje širenje tih objekata i predviđeno postepeno uklanjanje onih koji zatvaraju korito i onemogućavaju prirodan tok rijeke. Slič na je situacija i sa objektima u zaleđu na pješčanim dinama koje pripadaju zaštićenom području”, kazala je Čenić.

Podsjetila je da je jedan od glavnih razloga za izradu novog kataloga privremenih objekata na obalama rijeke Bojane, to što je „ovaj izuzetno atraktivan prostor i prirodni potencijal neadekvatno zaštićen, loše opremljen i nekvalitetno održavan, a svjedoci smo da na njemu u ljetnjem periodu boravi veliki broj mještana i turista, zaljubljenika u prirodu i ribolov“.

Kako je pojasnila, radi se o ušću rijeke Bojane, odnosno o rukavcu koji dijeli Veliku plažu i ostrvo Ada.

“Prilikom posljednjeg obilaska terena ustanovljeno je da se na obalama rijeke Bojane trenutno nalazi preko 500 objekata različite veličine, materijalizacije, namjene i kvaliteta gradnje, koji po na činu na koji su građeni i raspoređeni u prostoru i na činu na koji su infrastrukturno opremljeni imaju odlike tipičnog neformalnog naselja”, kazala je ona.

Čenić smatra da činjenica da se oni nalaze u prostoru koji zavređuje zaštitu, budući da je dio osjetljivog ekosistema „još više obavezuje na promišljeno ponašanje“.

“Ukoliko računamo da u prosjeku u svakom od ovih objekata tokom ljetnjih dana borave po tri osobe, to znači da svakodnevno na tom prostoru boravi preko 1.500 ljudi ili korisnika. Jasno je da toliki broj posjetilaca predstavlja veliki pritisak na ekosistem ušća Bojane, pogotovo ako se zna da ovi objekti nemaju regulisano pitanje tretmana otpadnih voda”, kazala je ona dodavši da je planom predviđeno postavljanje prefabrikovanih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i to po jedan na svakih pet kuća, zatim postavljanje kontejnera za čvrst otpad u servisnoj zoni, i postavljanje kanti za smeće duž pristupnih puteva, pešačke i biciklističke staze.

Novim Katalogom, kako je navela, definisan je ograničen broj novih lokacija, ali isključivo na pozicijama koje neće uticati na ometanje rječnog toka i to u broju koji ne prelazi broj objekata predviđenih za uklanjanje.

“Predložen je novi koncept funkcionisanja ovog prostora, koji će mu dati karakter specifične turističke ponude”, ocijenila je Čenić.

Cungu : Katalog je neodrživ i u suprotnosti sa propisima

Predsjednik Opštine Ulcinj Nazif Cungu , dostavio je prije deset dana primjedbe na Katalog. “Stav Opštine je da je Katalog neodrživ, te da ga treba izmijeniti. Katalog je u suprotnosti sa najvažnijim strateškim dokumentima zemlje, odnosno Strategijom razvoja turizma u Crnoj Gori do 2020. godine”, piše u saopštenju iz Cunguovog kabineta. Dodaje se da inovirani Master plan razvoja turizma u Crnoj Gori iz 2008. godine i Strateški plan razvoja Opštine koncepcija Kataloga ne samo da ne uvažava, već je i protivurječna prirodnom pejzažu Bojane i Ade. “Usvajanjem Kataloga bi se umanjila pejzažna vrijednost Bojane, prirodni potencijal i autentičnost tog prostora. Zbog toga, Katalogom se ne smiju predvidjeti novi privremeni objekti, te Ministarstvo i JPMD ne treba da nastave sa izdavanjem novih dozvola za njihovo postavljanje”, piše u dopisu.

Bonus video: