Vladin projekat osposobljavanje visokoškolaca u haosu

Diplomka Fakulteta za menadžment u saobraćaju i komunikacijama iz Berana objašnjava manjkavosti programa
136 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 15.11.2012. 01:33h

Studenti koji žele da učestvuju u Vladinom programu “Stručno osposobljavanje lica sa stečenim visokim obrazovanjem”, koji akademcima omogućava devetomjesečni plaćeni probni rad, prilikom prijave ne mogu da unesu studijski program koji su završili, tvrdi diplomka Fakulteta za menadžment u saobraćaju i komunikacijama iz Berana, Selma Šljuka.

Ona je tako demantovala pomoćnika ministra za informaciono društvo Ivana Lazarevića.

Šljuka je “Vijestima” poslala dokaze da je prilikom biranja poslodavaca na sajtu elektronske uprave njen smjer definisan kao “Elektronske komunikacije”, iako je ona u prijavi unijela naziv fakulteta, dok se na Birou rada opisu njenog obrazovanja navodi smjer "Menadžment u elektronskim komunikacijama".

Gdje je zapelo sa Vladinim projektom: Akademaca nema u bazi>>>

Vlada nudi usavršavanje u DPS-u>>>

Šljuka je podsjetila da joj je nakon drugog koraka, koji podrazumijeva provjeru podataka u Zavodu za zapošljavanje, stigla lista sa tri poslodavca koji su joj bili na raspolaganju.

Ona se “za svaki slučaj” prijavila za sve tri pozicije: DPS Podgorica, DPS Kotor i "E fusion" iz Nikšića. Prilikom ponovne pretrage firma “E fusion” nije bila na listi raspoloživih firmi.

Šljuka je naglasila da ona i njene kolege nemaju ništa protiv firmi koje su se prijavile, ali nije sigurna na koji način mogu stručno da se usavrše

On je završio studijski program za drumski saobraćaj, a nakon prijave na sajtu elektronske uprave imao je 40 firmi u ponudi. “Nakon pola sata ostalo je 30 i samo je jedna firma bila iz Bijelog Polja”, kazao je on.

Slične probleme su, kako tvrdi Šljuka, imali i student tog fakulteta koji su završili smjer Logistika. Njima je bila ponuđena samo jedna firma u kojoj mogu obavljati stručnu praksu.

Šljuka je naglasila da ona i njene kolege nemaju ništa protiv firmi koje su se prijavile, ali nije sigurna na koji način mogu stručno da se usavrše kod poslodavaca koji nijesu u vezi sa njihovim studijskim programima.

Dodatan problem je, kako kaže, to što se studentima nudi da za 220 eura obavljaju praksu u drugom gradu:

"Neka je to i DPS, ali da je bar u gradu u kom živimo jer drugačije je nemoguće".

Lazarević je kazao da je došlo do nesporazuma zbog terminologije i da korisnik prijavljuje fakultetsku jedinicu gdje je stekao visoko obrazovanje, te da su studentima vidljivi i dostupni za izbor svi poslodavci koji su oglasili potrebu za visokoškolcima sa njihovog studijskog programa.

On je rekao da nije moguće posebno uparivati studente i poslodavaca na osnovu grada u kome žive.

Prijave moguće još danas

Vlada je saopštila da se prijave podnose do 15. novembra, a da će svi koji su se prijavili i koji su identifikovani imati mogućnost izmjene svoje već izabrane preference u periodu od 20. do 30. novembra.

“U ovom periodu svaki korisnik imaće znatno veći izbor poslodavaca, usljed proširenja potražnje poslodavaca sa konkretnih na sve srodne studijske programe. Uvidjeli smo da postoji disproporcija između potražnje poslodavaca i ponude korisnika, odnosno između postojeće strukture oglašenih mjesta i prijavljenih visokoškolaca, usljed činjenice da sistem prepoznaje potražnju poslodavaca za konkretnim studijskim programima, ali ne i za njima srodnim programima”, saopštila je Vlada.

Bonus video: