Vlahović na konferenciji u Udinama: Regionalno djelovanje brži put ka Evropi

Vlahović je govorila u okviru prve institucionalne sesije pod nazivom "Koordinacija i integracija regionalnih, nacionalnih i Evropskih inicijativa: Razvoj zajedničkih strategija kroz komparaciju znanja i razvojnog sistema"
67 pregleda 0 komentar(a)
Sanja Vlahović, Udine, Foto: Ministarstvo nauke
Sanja Vlahović, Udine, Foto: Ministarstvo nauke
Ažurirano: 24.06.2015. 18:39h

Ministarka nauke Sanja Vlahović istakla je važnost regionalnih inicijativa, jer osim istorije i kulture koja tijesno povezuje ovaj region, sličnosti podneblja u smislu zemlje, sunca, mora i hrane su nešto što može biti jaka osnova za saradnju u ovoj oblasti.

Ona je, kako je saopšteno iz Ministarstva nauke, danas učestvovala na međunarodnoj konferenciji o istraživanjima i inovacijama u oblasti hrane, pod nazivom "Hrana za istraživanje i inovacije", koja se 24. i 25. juna održava u italijanskom gradu Udine, na poziv Debore Serakiani, predsjednice Autonomne regije Friuli Venecija Đulija.

Vlahović je govorila u okviru prve institucionalne sesije pod nazivom "Koordinacija i integracija regionalnih, nacionalnih i Evropskih inicijativa: Razvoj zajedničkih strategija kroz komparaciju znanja i razvojnog sistema".

"Na ovaj način, kao region možemo postati konkurentni na Evropskom i globalnom tržištu, ali ne samo u oblasti hrane, već šire u oblasti poljoprivrede, energije, turizma i održivog razvoja, pa čak i ICT i biotehnologije, koja je sve više visoko na listi prioriteta zemalja u ovoj regiji. To je i razlog zašto smo danas okupili u Udinama, i to ne samo mi, donosioci odluka, već i naučnici i privrednici i proizvođači i duboko vjerujem da će ova konferencija pokrenuti neke konkretne inicijative na regionalnom nivou. Moje je lično ubjeđenje, a Crna Gora je vrlo spremna na takav vid saradnje, da sinergijom možemo stvoriti isključivo višetruku korist za sve nas u ovom dijelu Evrope. Omogućavajući protok znanja kroz saradnju naučnika i istraživača, jačajući veze nauke i privrede i eliminišući prepreke koje postoje na toj relaciji, gdje nam Italija može biti i primjer i lider, i ulazeći u partnerstva za projekte u okviru novog okvirnog programa EU Horizont 2020, sigurna da kao region možemo biti i te kako konkurentni, i to jeste scenario za naš zajednički napredak i približavanje EU standardima" , rekla je Vlahović.

Ona se marginama konferencije u sastala sa ministrom nauke, obrazovanja i sporta Hrvatske Vedranom Mornarom.

"Tokom razgovora sa Mornarom postignuta je saglasnost za jačanje zajedničkih inicijativa u oblasti nauke i istraživanja, posebno u smislu povećanja zajedničkih ulaganja u finansiranje bilateralnih projekata, koji su proteklih nekoliko godina postigli izuzetno dobre rezultate. Kako će Institut Ruđer Bošković biti gost ovogodišnjih Dana nauke, koji se tradicionalno održavaju krajem septembra ove godine, ministarka Vlahović pozvala je svog hrvatskog kolegu da to bude povod njegove posjete Crnoj Gori", dodaje se u saopštenju Ministarstva nauke.

Vlahović se takođe sastala se sa predsjednikom AREA naučno-tehnološkog parka iz Trsta Adrianom De Maiom.

"Sa njim je razgovarala o zajedničkim inicijativama oko projekta uspostavljanja prvog naučno-tehnološkog parka u Crnoj Gori, za koji je AREA park iz Trsta i uradio biznis plan. U tom smislu postignuti su dogovori da delegacija AREA parka u skorije vrijeme posjeti Crnu Goru gdje bi razgovarala sa predstavnicima privrede, UCG i Ministarstva nauke, nakon čega bi delegacija Crne Gore otišla u posjetu Parku, koja bi uključila obilazak svih postrojenja parka, veliki broj radionica i sastanaka sa potencijalnim investitorima iz Italije", piše u saopštenju Ministarstva nauke.

Takođe je održan i inicijalni sastanak najviših predstavnika AREA parka, Autonomne Regije Fruli Venecija Đulia i Nacionalnog fonda za Mikrokreditiranje Italije sa Vlahović i Mornarom povodom otpočinjanja velike regionalne inicijative o saradnji u srodnim oblastima.

"Dogovoreno je da prva radionica tim povodom bude održana u Crnoj Gori u septembru ove godine", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: