Vlahović: Nauka, obrazovanje i kultura su temelji razvoja i generatori promjena

Ona je, u okviru Trećeg svjetskog foruma o interkulturalnom dijalogu, učestvovala na ministarskoj konferenciji na kojoj su ministri kulture, nauke i održivog razvoja i turizma raspravljali o smjernicama i strategijama za period nakon 2015. godine i važnosti povezivanja tih domena u kreiranju budućih politika
58 pregleda 8 komentar(a)
Sanja Vlahović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Sanja Vlahović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 19.05.2015. 20:11h

Nauka, obrazovanje i kultura temelji su razvoja i generatori promjena, ocijenila je ministarka nauke, Sanja Vlahović, navodeći da je dijalog ključna spona u stvaranju jedinstva među tim oblastima.

Ona je, u okviru Trećeg svjetskog foruma o interkulturalnom dijalogu, učestvovala na ministarskoj konferenciji na kojoj su ministri kulture, nauke i održivog razvoja i turizma raspravljali o smjernicama i strategijama za period nakon 2015. godine i važnosti povezivanja tih domena u kreiranju budućih politika.

Vlahović je kazala da vjeruje da su nauka, obrazovanje i kultura temelji razvoja i generatori promjena.

“Ove tri oblasti takođe utiču na ostale da se razvijaju, kreirajući multiplikativne efekte. Ključnu sponu u stvaranju jedinstva među ovim oblastima čini dijalog i zato je on ključan za ostvarenje cilja”, poručila je ona.

Vlahović je ukazala na to da je razlog tog okupljanja iniciranje tješnje saradnje navedenih oblasti i postizanje progresa njihovom sinergijom, kroz dijalog.

Kako se navodi u saopštenju resornog Ministarstva, ona je, tokom bilateralnog susreta sa zamjenikom ministra obrazovanja, Firudinom Gurbanovim, razgovarala o intenziviranju saradnje u oblasti nauke i obrazovanja, u smislu razmjene studenata i mobilnosti naučnika i istraživača, posebno za pojedine oblasti poput energije, turizma i održivog razvoja.

“Tri crnogorska studenta pohađala su Azerbejdžansku diplomatsku akademiju i želja resora obrazovanja je da se mobilnost studenata pospješi, ali i saradnja i aktivnost na zajedničkim projektima u oblasti energije, gdje Azerbejdžan ima velike potencijale, ali i turizma i kulture”, kazao je Gurbanov.

On je objasnio da bi Crna Gora dala doprinos u smislu pristupa, jer je bliža EU fondovima.

Vlahović se, tokom posjete Ministarstvu komunikacija i visokih tehnologija te države, sastala sa pomoćnikom Elmirom Valizadeom, direktorom direkcije za međunarodnu saradnju, Mukhtarom Mammadovim i direktorom projekta Visokotehnološkog naučnog parka, Seymurom Aghayevim, sa kojima su dogovorene konkretne inicijative u oblasti nauke i inovacija.

“Dva ministarstva usaglasila su se o povezivanju i saradnji u oblasti biotehnologije, imajući u vidu da je Crna Gora upravo u ovoj oblasti prošle godine uspostavila svoj prvi centar uspješnosti, a da Azerbejdžan velika sredstva ulaže upravo u razvoj ove oblasti”, kaže se u saopštenju.

Fokus tog susreta bio je, kako se dodaje, konkretizacija saradnje na projektima uspostavljanja naučno-tehnološkog parka u Crnoj Gori i Visoko-tehnološkog naučnog parka u Azerbejdžanu.

“Dva ministarstva donijela su odluku da u najskorijem roku pokrenu inicijativu održavanja zajedničkog Foruma privrednih kompanija i firmi Crne Gore i Azerbejdžana sa ciljem razmjene iskustva, ideja i uspostavljanja konkretnih koraka na realizaciji i povezivanju ova dva projekta, od velikog značaja za obje države”, zaključuje se u saopšenju.

Svjetski forum o interkulturalnom dijalogu zatvara se danas i okupio je predsjednike država, šefove međunarodnih organizacija, šefove vlada, ministre kulture, nauke, turizma, parlamentarce i diplomate, kao i predstavnike nevladinog sektora što je otvorilo mogućnost za brojne bilateralne susrete i konkretne dogovore za saradnju među svim državama učesnicama Foruma.

Bonus video: