Vlasnici kuća na Adi Bojani se ne plaše rušenja

Rok za zaključenje ugovora za korištenje državnog zemljišta istekao je još prije godinu dana, nema naznaka da će ih biti
245 pregleda 8 komentar(a)
Ada Bojana vikendice, Foto: Samir Adrović
Ada Bojana vikendice, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 30.03.2015. 19:09h

Uprkos fleksibilnoj politici, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom sve teže dolazi do novca od korišćenje državnog zemljišta na obalama Bojane. Osamdeset pet vlasnika kućica i vikendica u tom dijelu Ulcinja još nije zaključilo ugovor sa JP za 2014, iako je rok za to istekao čak prije godinu.

Iz sjedišta firme u Budvi, još u februaru Upravi za inspekcijske poslove upućen je zahtjev za inspekcijski nadzor na obalama Bojane. Tada 102 vlasnika nije bilo zaključilo ugovore o korišćenju državnog zemljišta ali je u međuvremenu 17 njih izvršilo uplatu, od kojih tri djelimično. Na obalama Bojane ima 430 kućica i vikendica ali ni jedan od vlasnika nije zaključio ugovor sa JP za ovu godinu iako rok ističe 31.marta.

Prema nezvaničnim informacijama, prostorije Morskog dobra posjetili su samo tri vlasnika kućica ali ne da bi zaključili ugovore već da bi se raspitali za uslove. Slabo interesovanje rezultat je inertne poslovne politike Morskog dobra koje vlasnicima omogućava da odugovlače sa zaključivanjem ugovora jer niko ni od ovih 85, koji sada izmiri obaveze, neće biti na spisku za rušenje.

-Sada smo fokusirani na prošlu godinu što ne znači da oni koji nijesu platili za ovu, mogu da se ponašaju komotno- kazao je sagovornik Vijesti iz budvanskog Javnog preduzeća koji je najavio mogućnost pomjeranja roka. On je rekao da je sada na potezu Uprava za inspekcijske poslove.

Prema cjenovniku, vlasnici objekata do 30m2 plaćaju 10 eura po kvadratu i to u JP računaju kao ustupak ribarima koji na obalama Bojane imaju kućice za svoje potrebe. Za objekte od 30m2 do 60m2, treba izdvojiti 15 eura po kvadratu, od 60m2 do 100m2 25 a preko 100m2 35 eura. Za kvadrat terase vlasnici plaćaju četiri eura po kvadratu a za kvadrat dvorišta, jedan euro.

U Upravi za inspekcijske poslove nijesu precizirali kada će početi rušenja na Adi niti koliko je donijeto rješenja o rušenju. U odgovorima na pitanja Vijesti navodi se da će inspekcija. nakon utvrđenog činjeničnopg stanja, u smilslu posjedovanja ili neposjedovanja potrebne dokumentacije, donositi rješenja o uklanjanju.

“Uklanjanje objekata će se vršiti u skladu sa planiranom dinamikom rada inspekcije i predviđenim sredstvima za tu namjenu”, piše u odgovoru PR službe koja negira špekulacije o lošoj saradnji inspekcije i Morskog dobra.

“Prebacivanje odgovornosti nije moguće, s obzirom na različita zakonska ovlašćenja ova dva organa, koja inače imaju dobru saradnju imajući u vidu da često zajednički djeluju na terenu, a sve u cilju očuvanja prostora i prirodnog okruženja- tvrde u Upravi za inspekcijske poslove.

Barović i Gvozdenović na saslušanju u skupštinskom odboru zbog novca

Svi objekti na obalama Bojane, računajući i ekskluzivne restorane, privremenog su karaktera. Imperativni ugovori, koji datiraju od prije nekoliko godina, odgovor su države na ekspanziju divlje gradnje koje od tada u tom dijelu Ulcinja, uglavnom nema osim sporadičnih slučajeva.

Međutim, iako je u nekoliko navrata rečeno da će sredstva, prikupljena po tom osnovu, biti upotrijebljena za rješavanje katastrofalnog stanja na Adi Bojani, koje se prije svega odnosi na odvod otpadnih voda, novac je išao za druge projekte.

U JP “Morsko dobro” kazali su tada da lokalna vlast određuje i bira prioritetne projekte.

Povodom toga, u Podgorici će uskoro pred skupštinskim odborom biti saslušani ministar turizma Branimir Gvozdenović i direktor JP “Morsko dobro” Rajko Barović.

Saslušanje je tražio predsjednik Pozitivne Darko Pajović.

Bonus video: