Vlasnici šuma da preuzmu mjere na suzbijanju požara

"U najskorije vrijeme biće usvojen Pravilnik o mjerama za sprečavanje i suzbijanje šumskih požara"
0 komentar(a)
Vasove vode, požar, Foto: Screenshot (YouTube)
Vasove vode, požar, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 08.07.2013. 11:16h

Nadležna ministarstva apelovala su na vlasnike i korisnike šuma da, u okviru svoje nadležnosti, preduzmu Zakonom predviđene mjere na suzbijanju i gašenju eventualnih šumskih požara.

"Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, radi na pripremi i unapređenju preventivnih mjera za sprečavanje i suzbijanje šumskih požara", kaže se u saopštenju.

Na sastanku predstavnika dva Ministarstva, kao neophodnost se nametnula potreba osnaživanja službe osmatranja i javljanja, ali i izdavanje upozorenja koncesionarima šuma, kao i obaveza postupanja.

Dogovoreno je da se održavaju redovni, zajednički sastanci sa rukovodiocima Službi zaštite na nivou lokalnih uprava, usaglase obaveze i aktivnosti na sprečavanju šumskih požara i da se pokrene kampanja borbe protiv tih pojava.

"Dva Ministarstva apeluju na vlasnike i korisnike šuma, institucije i kompanije da, u okviru svoje nadležnosti, a u skladu sa obavezama, preduzmu Zakonom predviđene mjere na suzbijanju i gašenju eventualnih šumskih požara", dodaje se u saopštenju.

Apel je uslijedio nakon što su razmotreni podaci o posljedicama šumskih požara iz 2012. godine.

"Takođe, u najskorije vrijeme biće usvojen Pravilnik o mjerama za sprečavanje i suzbijanje šumskih požara".

Bonus video: