Voda će oteći dok inspektori dođu u Pljevlja

“Ustanovljeno je da su postavljene cijevi iz kojih se u obimnom mlazu ispuštaju otpadne vode direktno u korito rijeke”
68 pregleda 1 komentar(a)
Ćehotina, Foto: Goran Malidžan
Ćehotina, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 19.07.2016. 18:55h

Zbog ispuštanja otpadnih voda iz Rudnika uglja u korito rijeke Ćehotine, nadležni iz Opštine Pljevlja podnijeli su „zahtjev za intervenciju“ Upravi za inspekcijske poslove.

Predstavnik Sekretarijata za uređenje prostora Vaso Knežević kazao je da je juče obišao teren, nakon što su usmenu prijavu protiv Rudnika podnijeli ribolovci.

“Ustanovljeno je da su postavljene cijevi iz kojih se u obimnom mlazu ispuštaju otpadne vode iz Rudnika uglja direktno u korito rijeke Ćehotine, na mjestu iza benzinske stanice 'Jugopetrol'“, kazao je Knežević.

On je istakao da Rudnik u Ćehotinu ispušta otpadne vode koje prelaze maksimalno dozvoljene koncetracije, bez prethodnog prečišćavanja.

Iz Rudnika su potvrdili da je došlo do incidenta, saopštivši da je “odvodnjavanje u preduzeću složen proces, koji nažalost povremeno može da izazove probleme tipa aktuelnog zamućenja“.

Knežević je naglasio da se prilikom izbacivanja otpadnih voda u rijeku ne smije ugroziti kvalitet vode uzvodno.

“Na to podsjeća Pravilnik o kvalitetu i sanitarno tehničkim uslovima za ispuštanje otpadnih voda... Ovaj član dokazuje da Rudnik uglja vrši prekršaj. Voda koja ističe iz brda Pliješ je čista, a nakon ulivanja rudničkih otpadnih voda, kvalitet vode se drastično mijenja i pogoršava“.

Knežević je ocijenio da ekološka inspekcija neće moći da reaguje na adekvatan način i kazni Rudnik, jer će se stanje vjerovatno promijeniti dok inspektor iz Berana dođe u Pljevlja.

On je istakao da su iz Rudnika obećavali da će uraditi takozvani taložnik, ali da do danas to nije urađeno.

Iz nevladine organizacije “Da zaživi selo” ranije su tražili da sjedište ekološkog inspektora bude u Pljevljima.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma nije prihvatilo zahtjev.

Saopštili su da nije moguće obezbijediti svakodnevno prisustvo ekološke inspekcije u Pljevljima, već samo sedmično, s obzirom na “administrativne kapacitete”.

Rudnik uglja: Voda je čista u najvećem dijelu godine

Iz Informativne službe Rudnika uglja juče su saopštili da se “monitoring zagađenja redovno sprovodi kroz angažovanje akreditovanih institucija, kao i kroz redovne obilaske i kontrole nadležnih inspekcijskih službi”.

“Periodične i godišnje izvještaje redovno dostavljamo nadležnim institucijama”.

Pojasnili su da “kvalitet voda koje se odvodnjavaju iz površinskog kopa zavisi od radova na otkrivci i eksploataciji uglja, kao i od meteoroloških uslova”.

“U najvećem dijelu godine su čiste i ispunjavaju sve kriterijume o upuštanju u prirodni vodoprijemnik. Rudnik uglja ne zagađuje vodu, jer pri svojoj djelatnosti ne proizvodi niti koristi pesticide i teške metale. Upotreba boja i lakova je u minimalnim i beznačajnim količinama... otpadna goriva ne postoje, rabljena ulja se prikupljaju i preuzimaju od strane ovlašćenih institucija, upravljanje otpadom se vrši u skladu sa planom... odobrenim od strane nadležnog Ministarstva i Agencije”.

Bonus video: