Vodovod duguje pare EPCG: Preko 200 porodica bez kapi vode već 23 dana

EPCG isključio sa mreže pumpu na Bioču zbog duga od 105 hiljada eura
2 komentar(a)
Bioče, Foto: Vesko Belojević
Bioče, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 23.02.2013. 17:42h

Oko 250 porodica na Bioču, sa više od 1.000 članova, još od 31. januara je bez vode, jer “Vodovod” nije izmirio gotovo 100 hiljada eura duga Elektroprivredi (EPCG).

Riječ je o dugu za utrošenu struju kojom se napajaju pumpe za vode.

Mještani tvrde da je većina duga nastala prilikom izgradnje vodovoda za Gornje Kuče i da su JP “Vodovod” i Glavni grad krajem prošle godine preuzeli dug, ali da ga još nijesu platili.

I dok iz EPCG upozoravaju da su već podnijeli tužbu protiv neplatiša zbog duga koji po njima iznosi 105 hiljada eura, tehnički direktor “Vodovoda” Filip Makrid priznaje da su obaveze tog preduzeća tek 49,5 hiljada.

Preostali dio duga, navodno, trebalo bi da plati Glavni grad.

“Sredinom decembra prošle godine imali smo komunikaciju sa EPCG i tada smo prihvatili da dugovanja seoskih vodovoda za utrošenu električnu energiju budu prepisana 'Vodovodu'. EPCG smo uputili pismo da nam definišu koliki je ukupan dug, te kolika je naša obaveza plaćanja, ali još nijesmo dobili protokol o izmirenju duga”, kazao je Makrid.

On je ocijenio da su seoski vodovodi u veoma lošem stanju i da neispunjavaju tehničke standarde, istakavši da će zbog toga u “Vodovodu” buduće račune smatrati “potpuno neosnovanim”.

“Osnovni problem... u vezi sa dijelom vodovodnog sistema koji je urađen u prethodnom periodu, i koji su bili predmet manjih ili većih zloupotreba neodgovornih pojedinaca, ali i kod kojih je u velikoj mjeri prisutna dotrajalost opreme, preko 30 godina. Takođe, činjenica je da mnogi sistemi u seoskim vodovodima nemaju sigurno kaptirana izvorišta, čime je ugrožena njihova bezbjednost, a samim tim i kvalitet vode za piće kojom se snabdijeva stanovništvo”, objasnio je Makrid.

On je istakao da postojeći dug nije sporan, ali da u “Vodovodu” ne mogu da prihvate upravljanje seoskim vodovodima, jer je njihovo stanje “daleko od tehnički prihvatljivog”.

Iz Glavnog grada u protekla tri dana nijesu odgovorili da li su sredinom decembra prihvatili da plate 50-ak hiljada eura za utrošenu struju.

EPCG isključuje mještani uključuju

Iz EPCG je saopšteno da je vodovodna pumpa isključena sa elektromreže 31. januara, zbog duga od 105.000 eura, ali i da su korisnici utuženi zbog duga.

“I ranije smo vodovodnu pumpu na Bioču isključivali sa elektromreže zbog velikog duga, koji sada iznosi ukupno 105 hiljada eura. Mještani su je do sada dva puta samopriključivali na mrežu kako bi imali vodu. Prilikom isključenja pumpe sa mreže dva puta nije bilo problema, a jednom je morala da interveniše i policija jer su se mještani bunili.

Od našeg posljednjeg isključenja vodovodne pumpe sa elektromreže nije bilo samopriključenja, tako da Bioče nema vode od 31. januara”, saopšteno je iz direkcije za odnose sa javnošću EPCG.

Bonus video: