Vodovod: Stalno brinemo za zdravlje Pljevljaka

Vodovod, tvrde u tom preduzeću, sprovodi Plan samokontrole koji predstavlja svokodnevnu ispitivanje fizičk-hemijskih parametara vode sa izvorišta u internoj laboratoriji. U sklopu tog plana vrši se redovni obilazak izvorišta i primjena implementiranog sistema kvaliteta
385 pregleda 1 komentar(a)
Vodovod Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Vodovod Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Vodovod Pljevlja stručno, odgovorno i savjesno u skladu sa svim zakonskim propisima vrši kontrolu kvaliteta vode i blagovremeno obavještava javnost o svim novonastalim promjenama.

To su saopštili iz Vodovoda, reagujući na tvrdnje Instituta za javno zdravlje (IJZ) koja je pljevaljsko opštinsko preduzeće otpužilo za kršenje niza zakonskih propisa i ugrožavanje zdravlja stanovnika Pljevalja dodjeljujući poslove samokontrole vode za ljudsku upotrebu ustanovi koja za to nema odgovarajuća ovlašćenja.

“Saopštenjem za javnost IJZ u kome se navodi da je Vodovod Pljevlja ugrozio zdravlje građana, objavljeni su netačni navodi i slobodne ocjene. Prilikom izbora institucije koja će vršiti posao ispitivanja kvaliteta vode Vodovod sprovodi zakonske procedure u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Odabrali smo najpovoljnijeg ponuđača koji posjeduje sve neophodne dozvole, sertifikate i koji vrši ispitivanja i u drugim opštinama. U skladu sa zakonom nismo odabrali IJZ čija je cijena usluga znatno veća. Na taj način odgovorno i ekonomično postupamo, vodeći računa o zdravlju građana, prije svega, kao i troškovima društva”, navodi se u reagovanju.

Vodovod, tvrde u tom preduzeću, sprovodi Plan samokontrole koji predstavlja svokodnevnu ispitivanje fizičk-hemijskih parametara vode sa izvorišta u internoj laboratoriji. U sklopu tog plana vrši se redovni obilazak izvorišta i primjena implementiranog sistema kvaliteta.

“U objavljenom tekstu autor ne pravi razliku između plana samokontrole i zvaničnih analiza tako da pojašnjavamo da analiza vode od strane ovlašćenih institucija predstavlja sedmično uzimanje uzoraka vode Instituta za javno zdravlje Užice sa sedam terminalnih tačaka nakon čega dobijamo zvaničan izvještaj o rezultatima analiza i iste proleđujemo nadležnim institucijama: Epidimiološkoj službi i Sanitarnoj inspekciji. Takođe, u saopštenju nije navedeno da je Vodovod Pljevlja angažovao IJZ radi periodičnih kontrola. Naslov koji je juče objavljen u medijima može da stvori uznemirenost i paniku kod građana, te iz prethodno navedenih razloga obavještavamo građane da nema razloga za brigu”, navodi se u reagovanju.

Vodovod je nedavno podnio Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti odredbe Zakona o obezbjeđivanju zdravstveno ispravne vode za ljudsku upotrebu, koji je smatraju u Vodovodu dao monopolistički položaj Institutu za javno zdravlje a primjenom osporenog člana, Vodovod bi napravio prekršaj jer ne bi mogao da primijeni Zakon o javnim nabavkama.

Bonus video: