Vodu na vrijeme plaća 99,9 odsto Tivćana

Sa stepenom naplate fakturisanih računa, VIK Tivat je ubjedljivo najefikasnije lokalno vodovodno i kanalizaciono preduzeće u Crnoj Gori
3102 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz Tivta, Foto: Siniša Luković
Detalj iz Tivta, Foto: Siniša Luković

Preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ (ViK) Tivat u prošloj godini je poslovalo sa ostvarenom dobiti prije oporezivanja u iznosu od 159.590 eura.

Nakon isplate poreza na dobit u iznosu od 3.354 eura, ostatak dobiti od 156.236 eura uplaćen je ovih dana budžet Opštine Tivat. Ova opštinska firma lani je ostvarila ukupne prihode od 3.186.183 eura, odnosno rashode u iznosu od 3.026.593 eura.

Iako se cijene usluga nisu mijenjale u odnosu na ranije godine, za oko osam odsto su porasli prihodi ViK od isporučenih količina vode potrošačima iz kategorije kako građana, tako i privrede, kao i prihodi od pružanja usluga odvođenja otpadnih voda. Ukupno su lani prihodi ViK od prodaje roba i usluga iznosili 2,56 miliona eura, što je osjetno više nego 2017. kada su oni bili 2,37 miliona eura.

Cijena kubika vode u Tivtu za potrošače iz kategorije domaćinstava iznosi 97 centi, a za privredu 1,94 eura. Odvođenje otpadnih voda za potrošače iz kategorije domaćinstava košta 29 centi po kubiku, dok cijena kanalizacije za privredu iznosi 58 centi za kubik. Mjesečna naknada za održavanje pogonske spremnosti mreže je 2,4 eura za fizička lica, odnosno 5,4 eura za pravna lica, a sve ove cijene usluga tivatskog ViK nisu se mijenjale još od februara 2015.

Tivatski ViK ima 8.923 potrošača vode iz kategorije fizičkih i 620 iz kategorije pravnih lica, dok usluge odvođenja kanalizacije pruža za 3.466 domaćinstava i 353 pravna lica. Sa ukupnim stepenom naplate fakturisanih računa od čak 99,9 odsto, VIK Tivat je ubjedljivo najefikasnije lokalno vodovodno i kanalizaciono preduzeće u Crnoj Gori.

Što se rashoda tiče, tivatski ViK je lani najviše novca - oko 860 hiljada eura potrošio na zarade, naknade zarada i ostala lična primanja zaposlenih kojih je ukupno 55. Trošak za nabavku vode iz Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje lani je iznosio 675.763 eura i znatno je manji nego 2017. kada je toj državnoj firmi za vodu sa izvorišta Bolje sestre na Skadarskom jezeru, plaćeno ukupno 729.582 eura. Tivatski ViK lani je otklonio ukupno 663 kvadara na vodovodnoj mreži i zamijenio preko dva kilometra dužine sekundarne vodovodne mreže.

Od značajnijih novih ulaganja, tokom prošle godine završeno je povezivanje novoizgrađenog rezervoara „Orascom“ na Luštici sa distributivnim cjevovodom promjera 400 milimetara u ukupnoj dužini od preko tri kilometra, a svi preostali potrošači iz Krašića i sa Obale Đuraševića su spojeni na novoizgrađeni PEHD 315 cjevovod.

Zamijenjeno je oko dva kilometra distruibitivnog cjevovoda promjera 450 milimetara na potezu od kotorske raskrnice do Solila, završena je kompletna sanacija i uređenje pumpne stanice „Plavda“ na istoimenom izvorištu u Lepetanima, a osposobljen je i odvojak Regionalnog vodovoda „Gradiošnioca“ kao alternativa za snabdijevanje tog dijela opštine Tivat, sa ugradnjom regulatora pritiska, vodomjera i ostale opreme.

Bonus video: