Vodu nam prodaju do deset puta skuplje

Iako je cijena vode koju dobijaju iz regionalnog sistema vodosnabdijevanja 29 centi po kubiku, lokalni vodovodi je prodaju od četiri do deset puta više stanovništvu i privredi
99 pregleda 7 komentar(a)
voda, čaša vode, Foto: Shutterstock
voda, čaša vode, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.01.2015. 20:47h

Lokalni primorski vodovodi duguju trenutno 1,9 miliona eura Regionalnom vodovodu na ime preuzetih količina vode iz tog sistema, ali je to državno preduzeće uspjelo da izbalansira svoje poslovanje smanjivanjem sopstvenih troškova i godinu okonča bez gubitka.

Iako je cijena vode koju dobijaju iz regionalnog sistema vodosnabdijevanja 29 centi po kubiku, lokalni vodovodi je prodaju od četiri do deset puta više stanovništvu i privredi, ali kako je “Vijestima” potvrdio direktor “Regionalnog vodovoda” Goran Jevrić dug je dostigao milion i devetsto hiljada eura.

Prema njegovim riječima cijena vode iz regionalnog vodovodnog sistema iznosi 29 centi, ali ona može biti i niža.

“To je subvencionirana cijena, dajemo tu povoljnu cijenu da bismo stimulisali primorske vodovode da uzimaju vodu tokom cijele godine, a ne samo onda kada im treba, tokom dva, tri mjeseca. Tokom ljetnje turističke sezone postoji mogućnost da ova cijena bude i niža. Većim količinama preuzete vode iz sistema regionalnog vodovoda, cijena bi bila niža, što bi dodatno optimizovalo poslovanje lokalnih vodovoda”, naglasio je Jevrić.

Ističući da je saradnja sa primorskim optšinama na zadovoljavajućem nivou, Jevrić je naveo da je ona iz godine u godinu sve bolja.

“Međutim, svima nam po- malo nedostaje poslovne kulture da shvatimo, da Crna Gora nije baš toliko bogata država da bismo mogli da bacamo preko sto miliona eura, koliko je uloženo u regionalni vodovodni sistem. Mislim da to ni najbogatije države ne rade. Ovo govorim iz razloga što je Regionalni vodovod u 2014. radio sa 14,5 odsto korišćenja kapaciteta od instaliranih kapaciteta. U pitanju je voda visokog kvaliteta za piće. Mi u našoj internoj laboratoriji u prosjeku svakog mjeseca 700 puta provjerimo kvalitet vode, pored eksternih analiza zakonom predviđenih institucija i Instituta za javno zdravlje. Do sada je voda isporučivana Ulcinju, Baru, Budvi, Kotoru i Tivtu, a ovih dana smo počeli sa izradom projektne dokumentacije za spajanje i opštine Herceg Novi na ovaj sistem. Sa time bismo završili dio prve faze izgradnje regionalnog vodovodnog sistema za Crnogorsko primorje”, kazao je Jevrić.

On je naglasio da je ovaj projekat omogućio da se na Crnogorskom primorju relizuju veliki investicioni projekti vrijedni više od tri milijarde eura, koji ne bi mogli da budu realizovani da im nije omogućena dovoljna količina vode visokog kvaliteta.

“Ono što je za nas veliko opterećenje je 30 miliona međunarodnih kreditnih obaveza koje imamo prema Svjetskoj banci, EBRD i Abu Dabi razvojnom fondu. Za te kredite je Vlada dala garancije i do sada Regionalni vodovod uspješno servisira oko tri miliona eura kredita godišnje iz svog skromnog poslovanja. Naši su prihodi oko četiri miliona eura”, zaključio je Jevrić.

Od 2010. godine kada je Budva spojena na RVS, infekcije tokom ljetnje turističke sezone su minimalno prisutne kao pojava, što ukazuje na značaj kvaliteta vode za piće.

Planiraju da izvoze širom svijeta

Regionalni vodovod planira da započne izvoz vode u druge države. “Postoje države, ne samo na sjeveru Afrike, već i u Evropi koje imaju manjak vode za piće i postoje kompanije koje se bave transportom vode.

Mi smo trenutno u analizi tržišta i želimo da dođemo do najprofitabilnijih, najkorektnijih i najrespektabilnijih partnera da radimo taj posao. Možemo da ponudimo veoma dobre finansijske aranžmane i da imamo veći stepen korišćenja kapaciteta. Poseban izazov za naše preduzeće je moguća izgradnja fabrike za flaširanu vodu, jer je riječ o vodi koji je visokog kvaliteta”, najavio je Jevrić.

Hoteli žele priključak na RVS

Prema riječima Jevrića postoji sve veće interesovanje od strane vlasnika turističkih objekata i investicija koje se trenutno realizuju na Crnogorskom primorju da se otpočne sa direktnim preuzimanjem vode iz RVS, kako zbog povoljnosti same cijene ali još više zbog garantovanog kvaliteta.

„ Ovaj problem je posebno izražen na Barskoj rivijeri na kojoj postoji oko 10.000 individualnih objekata koji nijesu spojeni na lokalni vodovodni sistem, iako je pored tih objekata instaliran RVS. Tim objektima se voda obezbjeđuje putem cisterni, ali je upitan kvalitet vode koji se tim načinom doprema potrošačima“, kazao je Jevrić.

Bonus video: