Vojičić pretekao, tvrdi da je sada Savjetu RTCG gusto

Vojičić mora da ode, ne samo zbog duga, već i zbog pada gledanosti i kvaliteta programa.
88 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.06.2011. 19:56h

Savjet Radio-televizije Crne Gore (RTCG) ni u ponedjeljak nije usvojio finansijski izvještaj za 2010. godinu, prema kojem je Javni servis ostvario dug od 1,2 miliona eura.

Nakon gotovo troipočasovne rasprave, Savjet je zaključio da se o izvještaju izjasne nakon mišljenja Državne revizorske institucija (DRI) i Poreske inspekcije.

Ako državni revizori i inspektori eventualno utvrde da je RTCG nezakonito poslovala, glasaće se i o sudbini generalnog direktora Branka Vojičića.

“Ovaj izvještaj zaslužuje da se detaljnije pretrese... Ne mogu da glasam za bilo kakve tajne”, kazao je predsjednik Savjeta Duško Simonović.

Ovaj izvještaj zaslužuje da se detaljnije pretrese... Ne mogu da glasam za bilo kakve tajne

“Prihvatanjem izvještaja preuzimamo odgovornost za eventualne nezakonitosti. Mi smo na tapetu ako državna revizija utvrdi da je toga bilo”, upozorio je Vujanović.

Protiv ovakve odluke bili su Slavica Striković i pogotovo Goran Đurović, koji je istakao da izvještaj treba odbiti, a potom i smijeniti Vojičića.

I Draško Đuranović se zalagao da se Savjet izjasni o izvještaju, odnosno da ga usvoji, istakavši da dug ne predstavlja iznenađenje.

Prije donošenja odluke da se neusvojeni izvještaj objavi na sajtu RTCG, Vojičić je upozorio članove Savjeta da krše zakon i da će ih Skupština zbog toga razriješiti.

“Ako ga ne usvojite (izvještaj), Savjet podnosi ostavku... Evo, da idemo u paketu”, kazao je Vojičić.

Striković je upitala gdje to piše, nakon što je citirala Zakon o radio-difuznim servisima, u kojem se navodi da Savjet podnosi ostavku ako do kraja juna ne objavi finansijski izvještaj za prethodnu godinu.

“Ne piše niđe... ali će pisati. Ne zaboravite da su oni (Skupština) usvajali Zakon”, pojasnio je Vojičić, ocijenivši da u Skupštini baš i ne vole nikoga u RTCG, pa ni članove Savjeta.

Vojičić treba da ide, ne samo zbog duga, već i pada gledanosti i kvaliteta programa

Nakon današnje rasprave, međutim, gotovo je izvjesno i da bi većina članova Savjeta glasala za Vojičićevu smjenu ako državni revizori pronađu nezakonitosti u poslovanju RTCG.

To su jasno saopštili Simonović i Vujanović, a od ranije je poznato da Đurović i Striković smatraju da Vojičić mora da ode, ne samo zbog duga, već i zbog pada gledanosti i kvaliteta programa.

U slučaju bilo kakve utvrđene nezakonitosti, smjenu Vojičića vjerovatno bi podržao i Momčilo Zeković. Moguće je i da bi se Nikola Vujanović priklonio većini, kao uostalom i u ponedjeljak kada je prvo kazao da će glasati za usvajanje izvještaja, a potom digao ruku za odlaganje.

Vojičić je istakao da je siguran da revizori neće pronaći ništa, jer je svaki euro zakonito utrošen.

Bolji bi bio da radi kao "Pobjeda"

“Rezultat poslovanja je za Trinaestojulsku nagradu, jer smo program koji košta 15 miliona eura uspjeli da uradimo za 11”, istakao je Vojičić, ocijenivši da bi ga više cijenili da je napravio 4,5 miliona duga, kao “Pobjeda”.

Savjet RTCG ni prošlog utorka nije usvojio finansijski izvještaj za 2010. godinu, a menadžmentu je naloženo da pojasni kako je lani trošen novac građana. Pojedine odgovore, međutim, ni juče nijesu dobili.

“Možete li nam objasniti zašto za je emitovanje sportskog programa utrošeno skoro 900.000 eura, duplo više od planiranog”, upitao je Simonović.

Odgovor, međutim, nije dobio, a članovi Savjeta ostali su uskraćeni i za informaciju o zaradama takozvanih top-menadžera.

Đuranović je ocijenio da članovi Savjeta imaju pravo da znaju koliko zarađuju direktori RTCG, a i direktorka TVCG Radojka Rutović smatra da to ne treba da bude tajna

Đuranović je ocijenio da članovi Savjeta imaju pravo da znaju koliko zarađuju direktori RTCG, a i direktorka TVCG Radojka Rutović smatra da to ne treba da bude tajna.

“Spremna sam da saopštim koliko zarađujem”, istakla je Rutović.

Vojičić je istakao da plate direktora zna napamet, ali da ne želi da ih saopšti bez njihove saglasnosti.

Rutović: Spremna sam da saopštim koliko zarađujem

“Imao sam crni fond dok nijesam morao da objavim visinu svoje zarade... I da je saopštim ženi. Sada nemam crni fond... niko neće ni sladoled da me časti zbog visine moje zarade”, pojasnio je Vojičić.

Banjević: Neki bi da upravljaju TVCG

Rasprava o odgovornosti Vojičića potpuno je iznenadila člana Savjeta Branka Banjevića. Na opasku Simonovića da su “Vijesti” već pisale o tome, Banjević je odgovorio da čita “Pobjedu”, a ne novine koje se “bave intrigama”.

“Mediji koji se na ovakav način bave Televizijom... žele da preuzmu upravljanje ovom kućom”, ocijenio je Banjević. On je istakao da članovi Savjeta treba da razapnu Vojičića ako je to zaslužio, ali da ga ne treba mijenjati zbog nečijih drugih interesa, ne preciziravši čijih.

Vesko, sedlaj konja

Nakon završetka troipočasovne rasprave o finansijskom izvještaju, Vojičić se tokom desetominutne pauze šalio sa svim prisutnim članovima Savjeta, novinarima... Na molbu člana Savjeta Voja Banovića da nastave sjednicu jer mora stići na svečanost u Luku Bar, Vojičić ga je upitao hoće li biti šta da se jede? Pomalo začuđeni Banović odgovorio je da će biti švedski sto.

“Vesko, sedlaj konja”, uzviknuo je potom Vojičić.

Galerija

Bonus video: