Vojinović: Potrebna puna implementacija usvojenih normi

"Crna Gora je prethodnih pet godina izgradila dobar strateški i zakonodavni okvir kada je u pitanju reforma lokalne samouprave, međutim, u narednom periodu je potrebna puna implementacija usvojenih normi i rješenja", ocijenila je Vojinović
69 pregleda 0 komentar(a)
MUP, Savjet Evrope, Foto: Mup.gov.me
MUP, Savjet Evrope, Foto: Mup.gov.me
Ažurirano: 09.06.2015. 17:54h

Crna Gora je izgradila dobar strateški i zakonodavni okvir kada je u pitanju reforma lokalne samouprave, a u narednom periodu je potrebna puna implementacija usvojenih normi, ocijenjeno je u razgovoru predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Savjeta Evrope.

Kako je saopšteno iz MUP-a, državna sekretarka u tom resoru Jadranka Vojinović na sastanku sa delegacijom Kongresa lokalne i regionalne uprave Savjeta Evrope, predvođena koizvjestiocima za lokalnu demokratiju Gaj Daoganogluom i Herikon Johansenom, koji je danas održan u MUP-u.

"Crna Gora je prethodnih pet godina izgradila dobar strateški i zakonodavni okvir kada je u pitanju reforma lokalne samouprave, međutim, u narednom periodu je potrebna puna implementacija usvojenih normi i rješenja", ocijenila je Vojinović

Ona je informisala izvjestioce Kongresa da je u cilju jačanja kapaciteta jedinica lokalne samouprave donijeto nekoliko strateških dokumenata, kao što je Strategija profesionalnog razvoja lokalnih službenika i namještenika za period 2015-2018, a brojne mjere u tom kontekstu su predviđene i važećom Strategijom reforme javne uprave (AURUM) 2011-2016. kao i Planom unutrašnje reorganizacije javnog sektora.

"Adekvatni odgovori na izazove koji su prepoznati u prethodnom periodu pokušaće da se daju kroz Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, koji je nedavno poslat na ocjenu i usaglašavanje Evropskoj komisiji, kao i kroz novu Strategiju reforme javne uprave koja je u pripremi i odnosiće se na period 2016-2020. godine", kazala je Vojinović.

Ona je istakla da MUP u kontinuitetu i na svim projektima sarađuje sa Zajednicom opština, ali i samim lokalnim samoupravama, a da su nevladine organizacije takođe važan partner u izradi zakonskih rješenja.

Predstavnici Kongresa su, kako se navodi, iskazali interesovanje u vezi sa brojem opština i tendencijom njegovog rasta, ističući da je trend većine država članica smanjenje broja lokalnih samouprava.

Vojinović je objasnila sagovornicima zakonske propise i procedure za osnivanje nove opštine, i ukazala da je u toku izrada Analize modela organizacije lokalne samouprave koja bi trebalo da ukaže na buduće pravce razvoja i organizacije ovog sistema.

"Ukoliko analiza pokaže da je postojeći sistem dobar, pristupiće se jačanju kriterijuma i uslova za formiranje novih opština, a što će svakako biti prepoznati kroz novi strateški okvir reforme javne uprave za period 2016-2020. godine", dodala je Vojinović.

Konstatovan je, kako se navodi, problem viška zaposlenih u lokalnim samoupravama i ukazano da ga je potrebno rješavati shodno preporukama datim u Planu unutrašnje reorganizacije javnog sektora.

"Koizvjestioci Kongresa podstakli su na pokretanje postupka ratifikacije članova Evropske povelje o lokalnoj samoupravi koje Crna Gora još nije ratifikovala, a koji se između ostalog odnose na konsultacije jedinica lokalnih samouprava prilikom donošenja odluka o pitanjima koja ih se direktno tiču, zapošljavanje na osnovu zasluga i kompetentnosti, finansijsku nadoknadu troškova izabranih predstavnika lokalne vlasti i upravni nadzor nad radom organa lokalne samouprave", dodaje se u saopštenju.

Bonus video: