Vojinović: Suhih ne želi raspravu o našim predlozima

“Još početkom jula SDP je… uputio predloge za izmjene Odluke o komunalnim taksama i Odluke o korišćenju lokalnih puteva"
66 pregleda 1 komentar(a)
Jadranka Vojinović, Foto: Zoran Đurić
Jadranka Vojinović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 06.11.2017. 21:20h

Odbornica SDP-a u gradskoj Skupštini, Jadranka Vojinović, ocijenila je da je predsjednik Skupštine Glavnog grada Đorđe Suhih utvrđenim predlogom dnevnog reda sjednice, zakazane za 14. novembar, prekršio grubo poslovnik, jer nije uvrstio njihove predloge koji su blagovremeno podnijeti.

Vojinović je pojasnila da je članom 109 Poslovnika uređeno da kada je o istom pitanju podnijeto više predloga odluka od različitih predlagača, Skupština razmatra predloge po redosljedu njihovog dostavljanja Skupštini.

“Još početkom jula SDP je… uputio predloge za izmjene Odluke o komunalnim taksama i Odluke o korišćenju lokalnih puteva. Navedenim predlozima odluka tražili smo linearno smanjenje svih komunalnih naknada u iznosu od 20 odsto, kao i ukidanje obaveza plaćanja godišnje naknade za korišćenje opštinskih puteva na teritoriji Glavnog grada”, kazala je Vojinović.

Predloge odluka su, kako je navela, pripremili u saradnji sa velikim brojem malih i srednjih preduzetnika iz Podgorice koji se suočavaju sa ogromnim nametima koje im propisuje lokalna administracija, čime se otežava njihovo poslovanje i finansijska održivost. Visoki nameti koje plaćaju su, kako je ocijenila, doveli u pitanje i značajan broj radnih mjesta naših sugrađana koji su zapošljeni kod njih.

Iz navedenih razloga, Skupštini Glavnog grada su predložili odluke kojima bi se smanjile naknade i dovele na nivo prije ekonomske krize, čime bi se stvorili pravični uslovi za rad malih i srednjih preduzeća, ojačala finansijska održivost ovog važnog djela gradske privrede, i obezbijedili povoljniji uslovi za otvaranje novih radnih mjesta. Vojinović smatra da su njihovi predlozi morali biti uvršteni u dnevni red sjednice, jer je uvršten i predlog izmjene Odluke o komunalnim taksama, pripremljene od DPS radne grupe.

“Ovaj predlog odluke predstavlja već viđenu DPS kozmetičku farsu kojom se, iz njima znanih razloga, obesmišljava stvaranje povoljnijeg ambijenta za razvoj preduzetništva pod jednakim uslovima za sve”,kazala je Vojinović.

Neodgovorno ponašanje i Stijepovića

Vojinović je kazala da je ne iznenađuje ni neodgovorno ponašanje gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića i Suhiha prema predlogu SDP-a da se u Skupštini otvori rasprava o posljedicama odredbi usvojenog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata. Posljedica rasprave oko tog pitanja morala bi, kako je kazala, rezultirati obavezom gradonačelnika i predsjednika Skupštine da iskoriste svoja zakonska ovlašćenja i pokrenu inicijativu za preispitivanje ovog Zakona pred Ustavnim sudom.

Bonus video: