Vojni rok bi služilo 55 odsto mladih

Istraživanje pokazalo da 39 odsto ispitanika podržava odlazak pripadanika Vojske Crne Gore u NATO operacije, 36 ispitanih je protiv, a 25 odsto nema mišljenje o tom pitanju
105 pregleda 41 komentar(a)
Ažurirano: 04.04.2016. 13:45h

Vojni rok u Crnoj Gori bi dobrovoljno služilo više od 55 odsto mladih, pokazalo je istraživanje Atlanskog saveza Crne Gore.

Teodora Gilić iz Atlanskog saveza je kazala da je istraživanje sprovedeno od 9. do 25. marta ove godine, na uzorku od 765 ispitanika sa tri crnogorska univerziteta.

Ona je navela da je istraživanjem bilo obuhvaćeno 57 odsto muškaraca i 43 odsto žena od 18 do 24 godine.

“Istraživanje je pokazalo da bi čak 55 odsto ispitanika dobrovoljno služilo vojni rok u trajanju od tri mjeseca, ukoliko bi tu mogućnost imali”, kazala je Gilić na okruglom stolu “Perspektiva Vojske Crne Gore kao članice NATO”.

Ona je dodala da se 33 odsto studenata se ne bi prijavilo za dobrovoljno služenje vojnog roka, a 12 odsto ispitanika o tome nema stav.

Prema njenim riječima, mnogo je manje pripadnica ženskog pola koje se opredjeljuju za dobrovoljno služenje vojnog roka u odnosu na muškarce.

Gilić je navela da je anketa pokazala da 61 odsto ispitanika smatra da vojni rok u Crnoj Gori nije trebalo ukinuti, 23 odsto ima suprotno mišljene, dok 16 odsto njih nema stav o tome.

“Kao što smo mogli primijetiti, veliki je broj onih koji smatraju da nije trebalo ukidati služenje vojnog roka”, rekla je Gilić.

Ona je navela da je istraživanje pokazalo da 39 odsto ispitanika podržava odlazak pripadanika Vojske Crne Gore u NATO operacije, 36 ispitanih je protiv, a 25 odsto nema mišljenje o tom pitanju.

Gilić je kazala da je na pitanje - Da li bi se prijavili za odlazak u NATO misije, 56 odsto ispitanika odgovorilo negativno, 29 potvrdno, a njih 15 odsto nema mišljenje o tome”, rekla je Gilić.

“Može se zaključiti da je istraživanje pokazalo da ideju o dobrovoljnom služenju vojnog roka podržavaju i muškarci i žene i da pored toga što bi služili vojsku postoji veliki broj onih koji bi bili dio NATO oporeacija”, kazala je Gilić.

Ona je dodala da su rezultati istraživnja agencije Open source koje je rađeno u Srbiji, a odnosi se na obavezno služenje vojnog roka, pokazali da čak 61 odsto populacije podržava ideju o obaveznom vojnom roku, 33 odsto ispitanih je protiv, dok šest odsto građana nema stav.

Predsjednik Atlansakog saveza Crne Gore, Savo Kentera je rekao da rezultati istraživanja za tu organizaciju nijesu izneneđujujći.

“Nijesmo mi ovdje u Crnoj Gori slobodu sticali naukom i umjetnošću, nego vrlo dobro znamo kako, i iz tog ugla su ovi rezultati sasvim očekivani”, rekao je Kentera.

On je poručio da će se Atlantski savez zalagati za uvođenje dobrovoljnog vojnog roka u Crnoj Gori kako bi se osnažile osnovne vrijednosti kao što su disciplina, poštovanje prema hijerarhiji, državnim simbolima.

“Na taj način bi se stvarila i dobra osnova da imamo jedan kvalitetan rezervni sastav. S obzirom da se radi o dobrovoljnom učešću, mislim da bi obuk bila mnogo kvalitetnija”, smatra Kentera.

On je istakao da je ovom istraživanju u pitanju studentska populacija.

“Ako uzmemo u obzir da je ta populacija uvijek bila protiv služenja vojnog roka, ja sam siguran da bi, ako se ovo istraživanje sprovede na teritoriji cijele Crne Gore, podaci još više išli u korist vraćanju dobrovoljnog služenja vojnog roka”, zaključio je Kentera.

Galerija

Bonus video: