Vojnici i policajci na Bjelasici

Trenirali rukovanje vozilima sa gusjenicama i motornim sankama
1637 pregleda 0 komentar(a)
Sa obuke vojnika i policajaca, Foto: Privatna arhiva
Sa obuke vojnika i policajaca, Foto: Privatna arhiva

Minulih šest dana na Bjelasici realizovana je obuka za pripadnike Vojske Crne Gore (VCG) i Uprave policije (UP), koji u svojim redovnim poslovima i zadacima imaju potrebu za poznavanjem kvalitetnog rukovanja ATV vozilima sa gusjenicama i motornim sankama.

Cilj obuke je bio sticanje vještina za rukovanje tim vozilima u svim vremenskim uslovima.

Kako je rekao Vojislav Dragović, jedan od koordinatora obuke, učestvovali su pripadnici pješadijskog bataljona VCG i pripadnici Sektora granične policije i Specijalne antiterorističke jedinice UP.

"Obuka je nastavak saradnje VCG I UP. Tokom minule godine imali smo saradnju VCG i granične policije na obezbjeđenju državne granice od nezakonitih migracija, a intenzivno sarađujemo kroz potpisane sporazume o saradnji, kada je riječ o granici prema susjedima na Jadranskom moru u pitanju“, rekao je on.

Obuka je realizovana za dvije grupe od ukupno 24 pripadnika, koji su se uvježbavali u dnevnim i noćnim uslovima, na širem reonu skijališta Kolašin 1600, Jezerine i reonu Vranjak-Kordelj-Troglava.

"Cilj je da se pripadnici obuče u upravljanju motornim sankama i ATV vozilima sa gusjenicama, u osnovnim i naprednim tehnikama. To je podrazumijevalo i kretanje po terenima koji su pokriveni snijegom i na neuređenim stazama, do tehnika savlađivanja teže pristupačnih terena, kosina, pravaca, kao i prepreka u vidu sniježnih nameta visokih i po nekoliko metara. I ovog puta pokazan je visok nivo profesionalizma i volje da se, u uslovima veoma niskih temperatura, nerijetko, uslovima mećave i sniježnih padavina uz smanjenu vidljivost, uspješno realizuju povjereni zadaci“, objasnio je Dragović.

Obuka će, kaže on, pomoći i da, kao do sada, uz saradnju sa lokalnim institucijama, pripadnici vojske i policije „mogu u zimskim uslovima dati doprinos u slučaju potrebe spasavanja ljudi u blokiranim područjima, doturanje ljekova i hrane“.

Bonus video: