Vojska će i dalje učestvovati u projektima SEDM inicijative

“Pešić je potencirao posvećenost Crne Gore regionalnoj saradnji i potvrdio nastavak učešća VCG u zajedničkim projektima SEDM Inicijative u cilju unaprjeđenja sposobnosti i interoperabilnosti za odgovore na globalne i regionalne bezbjednosne izazove”, kaže se u saopštenju
1 komentar(a)
Rajko Pešić, Foto: Odbrana.gov.me
Rajko Pešić, Foto: Odbrana.gov.me
Ažurirano: 04.06.2015. 15:06h

Vojska Crne Gore (VCG) nastaviće da učestvuje u zajedničkim projektima SEDM (South East Defense Ministerial) Inicijative, u cilju unaprjeđenja sposobnosti i interoperabilnosti za odgovore na globalne i regionalne bezbjednosne izazove, poručio je zamjenik načelnika Generalštaba VCG, Rajko Pešić.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Pešić je učestvovao je na sastanku zamjenika načelnika generalštabova zemalja članica SEDM inicijative, koji je danas održan u Tirani.

Na sastanku je razmatrana dosadašnja saradnja po pitanju realizacije različitih projekata SEDM inicijative, kao što su simulaciona mreža jugoistočne Evrope, povezivanje vojnih medicinskih ustanova, Inicijativa za izgradnju integriteta i zastupljenost žena u sektoru odbrane, i usaglašeni prioriteti saradnje po pitanju odbrane u narednom periodu.

“Pešić je potencirao posvećenost Crne Gore regionalnoj saradnji i potvrdio nastavak učešća VCG u zajedničkim projektima SEDM Inicijative u cilju unaprjeđenja sposobnosti i interoperabilnosti za odgovore na globalne i regionalne bezbjednosne izazove”, kaže se u saopštenju.

Osim predstavnika članica SEDM Inicijative (Albanija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Grčka, Hrvatska, Italija, Makedonija, Rumunija, Srbija, Slovenija i Sjedinjene Američke Države, Turska i Ukrajina) i aspiranta za pristupanje (Gruzija), sastanku su prisustvovali i pomoćnik ministra odbrane Albanije Petro Koci, predsjedavajući SEDM-CC i PMSC Valeriu Nikut i komandant Jugoistočne brigade Hakan Eser.

SEDM je ministarska inicijativa zemalja jugoistočne Evrope osnovana 1996. godine u namjeri da uskladi napore u oblasti odbrane.

Bonus video: