Vojska Crne Gore promovisala novu generaciju oficira

Nove oficire u stroj VCG zvanično je primila ministarka odbrane Milica Pejanović-Djurišić
290 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 17.08.2012. 19:30h

Vojska Crne Gore je bogatija za šest novih mladih oficira koji su nakon završenog školovanja na vojnim akademijama u inostranstvu, zvanično promovisani u činove potporučnika na prigodnoj svečanosti na školskom brodu MVCG, jedrenjaku „Jadran“ u tivatskoj luci.

Nove oficire u stroj VCG zvanično je primila ministarka odbrane Milica Pejanović-Djurišić koja je na školovanje u inostranstvo ispratila i novu grupu mladih crnogorskih kadeta. Svečanosti na školskom brodu „Jadran“ u Tivtu kojom je ujedno proslavljen i 19-avgust – Dan tog broda i 79-ta godišnjica „Jadrana“, prisustvovao je veliki broj zvanica iz vojnog, političkog i privrednog života, načelnik Generalštaba VCG, viceadmiral Dragan Samardžić, komandant Mornarice, kapetan bojnog broda Darko Vuković i vojni ataše SAD u Crnoj Gori, potpukovnik Brus Marfi.

„Nalazimo se svi zajedno, na specifičnom istorijskom mjestu – svojevrsnom plovećem muzeju koji je u funkciji praktične obuke vojnopomorskog kadra. Jedrenjak „Jadran“ je služio u monarhističkoj i republikanskoj Jugoslaviji i dočekao je da služi suverenoj Crnoj Gori, njenoj Vojsci i Mornarici. Pri tome je ovaj brod izdržao sve bure i oluje, baš kao i naša država. Zato je „Jadran“ i idealno mjesto za promociju naših novih oficira i vojnih kadeta.“- kazala je ministarka Pejnović-Djurišić poželjevši kadetima uspjeh u školovanju, a novim oficirima sreću na prvim profesionalnim dužnostima u jedinicama VCG.

„Školski brod „Jadran“ i njegove posade u 8 decenija njegove plovidbe, mogu i vama biti podsticaj da znate ko ste, odakle počinjete, da u tome budete postojani, istrajni, čvrsti, odlučni i hrabri, da vjerujete u sebe i da nikada ne pokleknete.“-kazala je Pejanović-Djurišić dodajući da je procijenjeno da je za Crnu Goru neracionalno da razvija sopstveni sistem vojnog školstva, pa se novi kadrovi VCG školuju na vojnim akademijama u inostrantvu – u susjednim zemljama, Njemačkoj i u SAD.

„Sama ta činjenica pokazatelj je ne samo naše vojne, već i spoljnopolitičke doktrine da Crna Gora gradi politiku pune otvorenosti prema svijetu, politiku principjelne integracije sa medjunarodnom zajednicom. Naši saveznici su sve zemlje koje žele mir, koje dijele vrijednosti demokratije, ljudskih prava, slobodnog tržišta i istakla bih, medjusobnih integracija radi suočavanja sa savremenim bezbjedonosno-odbrambenim izazovim današnjice.“-rekla je ministarka odbrane ističući da Crna Gora, školujući vojni kadar u inostranstvu, od njega očekuje ne samo usvajanje stručnih vojnih znanja, već i vrijednosti savremenog svijeta.

Goste je pozdravio i komandant MCG, kbb Darko Vuković koji je govorio o bogatoj istoriji našeg najvrijednijeg i najljepšeg ratnog broda – jedrenjaka „Jadran“ koji punih 8 decenija služi kao svojevrsna škola pod jedrima.

„Jadran“, iako je starac u podmaklim godinama, i danas svojom ljepotom zadivljuje svakog ko vidi ovaj brod dok uplovljava ili isplovaljava iz luka ili kada sa razapetim jedrima na pučini, podsjeća na davna vremena kada su jedrenjaci otkrivali svijet i omogućili napredak civilizacije.“- istakao je Vuković naglašavajući kulturnu, duhovnu i pomoračku vrijednost tog broda za čitavu državu.

Na palubi „Jadrana“ potom je priredjen svečani koktel čliji je domaćin bio komandant jedrenjaka, poručnik bojnog broda Goran Pajović.

Nova ministarka bolja u protokolu

Atmosfera na „Jadranu“ je bila mnogo relaksiranija i „zdravija“ nego za vrijeme mandata bivšeg ministra odbrane Bora Vučinića.

Za razliku od svog prethodnika, aktuelna ministarka odbrane pokazala je mnogo bolje poznavanje i poštovanje specifičnog mornaričkog ceremonijala – Pejanović-Djurišić je na brod stupila tačno po protokolu, pozdravivši prvo, dok je stajala na vrhu siza, državnu zastavu na krmi broda, pa komandanta Pajovića i kbb Vukovića i tek je onda stupila na palubu.

Vučinić to nije uradio nikad, već je na ratne brodove ulazio kao da stupa u obični ribarski čamac.

Ne smeta im što ih školuju svugdje po svijetu

Novoproizvedeni potporučnik inženjerijskih jedinica kopnene vojske, Nikola Knežević iz Bijeloj Polja zvršio je Vojnu akademiju KoV-a u Grčkoj, školujući se i polažući ispite na grčkom jeziku.

„Vojni dio obuke bio je dosta težak, ali sam ga ipak uz dosta vježbe, uspješno savladao. Na školovanju u Grčkoj imao sam i veliki broj kolega iz drugih država svijeta što je bila dodatna prilika za razmjenu iskustava i druženje.“- kaže Knežević dodajući da činjenicu da se novi oficiri VCG školuju u raznim državama i kod raznih vojski koje imaju različitu doktrinu i načine obuke i djelovanja, ne smatra nedostatkom naše armije.

„Naprotiv, mislim da je to dobro jer svi mi možemo na jednom mjestu skupiti sva svoja iskustva, iz njih izvući jedan rezultat i na osnovu njega svi funkcionisati kao mnogo dobra vojska.“- ističe Knežević.

Galerija

Bonus video: