Vojska od 2.000 čuvara radi na crno - Vijesti.me
security

Vojska od 2.000 čuvara radi na crno

Ministarstvo unutrašnjih poslova navodi da su za dvije firme izrekli zabrane bavljenja poslovima zaštite

sekjuriti
sekjuriti (Foto: Savo Prelević)

U Crnoj Gori na poslovima obezbeđenja osoba i objekata angažovano je oko 3.500 osoba, a dozvolu za taj posao ima 961 osoba dok njih 2.178 nezakonito obavlja te poslove, navodi se u informaciji Ministarstva unutrašnjih poslova o uspješnosti primjene Zakona o zaštiti lica i imovine.

U dokumentu koji je prije dva dana dostavljen Vladi, predlažu donošenje novog zakona, zbog loše primjene važećeg.

Ministarstvo, koje je zaduženo za kontrolu kako se primjenjuje taj Zakon, navodi da su za dvije firme izrekli zabrane bavljenja poslovima zaštite, ne precizirajući o kojim firmama se radi.

Podnijeto je 16 zahtijeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv firmi i preduzetnika koji su taj posao radili bez prethodne registracije
Dodaje se da su prilikom inspekcijskog nadzora utvrdili da te poslove obavljaju osobe kojima nije idata dozvola, da ugovori između naručioca i preduzetnika koji obavljaju poslove zaštite nijesu ovjereni kod nadležnog suda i notara.

Osim toga, piše da firme ne vode evidencije o broju sklopljenih ugovora, vatrenom oružju koje posjeduju, evidenciju o osobama i prostorima koje obezbeđjuju...

Navodi se da naloženo otklanjanje nedostataka kod svih 156 privrednih društava i preduzetnika, kod kojih je inspekcijski nadzor obavljen, a da se mjere koje su naređe odnosese na otklanjenje nedostataka u vezi sa ovjeravanjem ugovora, i vođenje evidencija.

Podnijeto je 16 zahtijeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv firmi i preduzetnika koji su taj posao radili bez prethodne registracije, bez odobrenja nadležnog organa.

Osposobljavanje za poslove obezbeđenja sprovodi se na Policijskoj akademiji u Danilovgradu, a period osposobljavanja traje 25 radnih dana
"Osim nedostataka u primjeni, koji su uočeni prilikom inspekcijskog nadzora, utvrđeno je da potrebno donijeti novi Zakon o zaštiti lica i imovine, kojim će se propisati način zaštite finansijskih institucija, proširiti pojam obavezno zaštićenih objekata, utvrditi nadležnost MUP-a za davanje saglasnosti na Plan fizičke zaštite, propisati posebno odobrenje za poslove fizičke i poslove tehničke zaštite, utvrditi restriktivniji uslovi za izdavanje odobrenja i organizovanje", kaže se, između ostalog, u dokumentu.

Prema statistici MUP-a, u Crnoj Gori odobrenje za obavljanje djelatnosti fizičke zaštite ima 39 privrednih društava i preduzetnika, za obavljanje poslova tehničke zaštite 13 privrednih društava i preduzetnika, dok odobrenje za obavljanje poslova untrašnje službe zaštite devet privrednih društava.

"U 2011. odobrenje za obavljanje djelatnosti fizičke zaštite dobilo je šest privrednih društava i preduzetnika a za poslova tehničke zaštite četiri privredna društva i preduzetnika, dok su dvije firme dobile dozvolu za obavljanje poslova unutrašnje službe zaštite".

U dokumentu se podsjeća da se osposobljavanje za poslove obezbeđenja sprovodi na Policijskoj akademiji u Danilovgradu. Period osposobljavanja traje 25 radnih dana, sa fondom od 175 nastavnih časova i sastoji se iz osam nastavnih oblasti.

Invalidi rada rade kao obezbjeđenje

Prema dokumentu, tokom prošle godine dozvolu da mogu obavljati poslova fizičkog obezbeđenja, dobilo je 347 osoba, dok je 361 predalo zahtjev za dobijanje te dozvole.

“U privrednim društvima, koja imaju unutrašnju službu zaštite poslova, zaštite obavljaju osobe čija radna mjesta su ukinuta zbog reorganizacije ili osobe koje su invalidi rada. Na osnovu obavljenog inspekcijskog nadzora, utvrđeno je da se Zakon djelimično primjenjuje. Obučenost i osposobljenost zaposlenih u privrednim društvima, koja obavljaju poslove zaštite nije na adekvatnom nivou", tvrde iz MUP-a i dodaju da firme koje pružaju zaštite nedovoljno poznaju zakon po kojem bi trebalo da rade.