Vojska plaća stražare da čuvaju "Valdanos"

Privatno obezbjeđenja bivšeg vojnog kompleksa godišnje košta 80.000
166 pregleda 6 komentar(a)
Valdanos, Foto: Anto Baković
Valdanos, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 08.03.2013. 08:28h

Ministarsvo odbrane godišnje izdvaja više od 80.000 eura za obezbjeđenje “Valdanosa”, iako taj kompleks već godinama nije vojna imovina.

Bivši vojni kompleks u uvali kod Ulcinja prije pet godine je proglašen neperspektivnim za Vojsku, i postao je državna imovina koja je u nadležnosti vlade. Godinu kasnije je imenovana Tenderska komisija za realizaciju projekta turističke valorizacije “Valdanosa”, a prije dvije godine, uz burne proteste mještana, propao je prvi pokušaj prodaje tog kompleksa.

Odgovarajući na pitanje “Vijesti” zašto se iz vojnog budžeta izdvajaju značajna sredstva za obezbjeđenje “Valdanosa”, kada je ta lokacija već godinama definisana kao neperspektivna za vojsku, Ministarstvo odbrane je odgovorilo da ih je za to zadužila vlada.

“U bivšem Vojnom odmaralištu „Valdanos“ neophodno je čuvati postojeće infastrukturne objekte i instalacije, kao i maslinjak, te stalno preduzimati mjere da ne dođe do devastacije objekata ili požara, što bi imalo ogromne negativne posljedice po životnu sredinu, a posebno po masline”, tvrde u Ministarstvu odbrane.

Ministarstvo odbrane je još 2008. godine angažovalo privatnu firmu „Guard Popović Security“ da čuva Valdanos. Broj čuvara je, kažu u MO, definisanim ugovorom po ukupnoj mjesečnoj cijeni od 5.544 eura, bez uračunatog PDV-a.

Broj čuvara je, kažu u MO, definisanim ugovorom po ukupnoj mjesečnoj cijeni od 5.544 eura, bez uračunatog PDV-a

“U slučaju angažovanja pripadnika Vojske Crne Gore, mjesečni troškovi, računajući plate angažovanog ljudstva, poreze i doprinose na plate, troškove prevoza, bili bi veći od ovih koji se plaćaju firmi koja sprovodi obezbjeđenje”, saopšteno je iz Ministarstva.

To objašnjavaju računicom da bi se obezbjeđenje sprovodilo sa tri čuvarska mjesta u jednoj smjeni, da bi se ostvario rad od 40 sati sedmično po jednom licu i da se ne bi plaćao prekovremeni rad, Vojska bi mjesečno morala angažovati 12 do 15 ljudi. Time bi, kako tvrde, trošak bio mnogo veći od angažovanja firme za obezbjeđenje.

Bonus video: