Vojvodić: Dolazim sa svojim timom

Novi generalni direktor moraće prvo da se pozabavi viškom od oko 250 radnika, a tek onda se može govoriti o dolasku novih lica u RTCG
96 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.11.2011. 08:28h

Novi generalni direktor RTCG Rade Vojvodić najavio je dolaske , ali i smjene u državnoj televiziji, istakavši da su “odriješene ruke” jedan od uslova koji je zahtijevao da bi se prihvatio te funkcije.

Vojvodić koji je u svom programu razvoja i rada RTCG, između ostalog, obećao i nova lica, istakao je da će promjena svakako biti, bez obzira na besparicu i višak zaposlenih.

“A to podrazumijeva da ću da dovedem svoj tim ljudi, od svog kabineta do proizvodnje programa. Ne mogu sa istom ekipom da igram drugu utakmicu”, kazao je Vojvodić “Vijestima”.

Savjet RTCG, međutim, neće dozvoliti Vojvodiću da značajnije osvježi kadar u državnoj televiziji dok se ne oslobodi viška zaposlenih.

Savjet je za restriktivnu politiku

Prema nezvaničnim, ali pouzdanim informacijama “Vijesti”, Savjet će, u skladu sa svojom ranijom odlukom, povodom tog pitanja voditi restriktivnu politiku, pa eventualni masovni dolazak zaposlenih, prije svega sa Vojvodićeve TV IN, za sada nije izvjestan.

“Novi generalni direktor moraće prvo da se pozabavi izradom socijalnog programa, odnosno viškom od oko 250 radnika, a tek onda se može govoriti o dolasku novih lica u RTCG”, kazao je pouzdani izvor “Vijesti”.

“Ni sa kim još nijesam pričao, vidjećemo. Moram prvo da snimim stanje u RTCG i vidim kakav kadar mi je neophodan. Naravno, treba sačekati i novu sistematizaciju koja će uskoro biti završena”, kazao je Vojvodić.

“Ni sa kim još nijesam pričao, vidjećemo. Moram prvo da snimim stanje u RTCG i vidim kakav kadar mi je neophodan. Naravno, treba sačekati i novu sistematizaciju koja će uskoro biti završena”, kazao je Vojvodić.

On je potvrdio da će, kada 1. decembra stupi na dužnost, sa sobom sa TV IN dovesti stručnjaka za digitalizaciju.

Vojvodić još nije odlučio ko će biti zadužen za finansije, odnosno obavljati dužnost finansijskog direktora.

Vojvodić je istakao da nema namjeru da degradira i smjenjuje zaposlene, ako znaju da rade svoj posao i imaju potrebnu školsku spremu.

Digitalizacija je prioritet

Prije nego što je direktor i glavni urednik TV IN izabran za prvog čovjeka RTCG, Savjet je zaključio da zapošljavanje ne dolazi u obzir do rješavanja problema viška zaposlenih.

Vojvodić je ranije najavio da planira da zaposli i nove novinare, koji će “svojim imenom i kompetencijom vezati gledaoca za program”, a u javnosti se već spekulisalo o prelasku u RTCG najprepoznatljivijih novinara TV IN.

Vojvodić je ranije najavio da planira da zaposli i nove novinare, koji će “svojim imenom i kompetencijom vezati gledaoca za program”.

Uprkos teškoj finansijskoj situaciji u RTCG, Vojvodić je istakao da su digitalizacija, uspostavljanje novog finansijskog i socijalnog programa, kadrovska politika, nova sistematizacija i marketing - prioriteti koji se moraju realizovati do kraja sljedeće godine.

“Bez ovih rješenja, RTCG nema perspektivu ni u programskom, a posebno u održivom finansijskom razvoju”, ocijenio je Vojvodić, najavivši u programu i izgradnju nove zgrade.

Neizvjesno je, međutim, kako će i kada RTCG uopšte obezbijediti novac za otpremnine i digitalizaciju, s obzirom na trenutni dug od barem 3 miliona eura.

Za otpremnine treba 2 miliona

Prema procjenama dobro upućenih, za otpremnine je potrebno barem 2 miliona, a za digitalizaciju najmanje 5 miliona eura.

Vojvodić je članovima Savjeta ranije kazao da mu je premijer Igor Lukšić obećao da će država pomoći RTCG.

Brojni izvori “Vijesti”, međutim, smatraju da je državna pomoć veoma neizvjesna, prije svega zbog štednje uzrokovane ekonomskom krizom.

Tome u prilog ide i činjenica da iz Vlade nijesu potvrdili, ali ni demantovali da će finansijski pomoći RTCG, odbivši da od prošle sedmice odgovore na pitanja “Vijesti”.

O Rutovićevoj do kraja godine, Raičević odlazi

Dolaskom Vojvodića na čelo RTCG, otvara se i pitanje ostanka direktora Televizije Radojke Rutović.

Odlazak direktora Radija Buda Raičevića, međutim, gotova je stvar. Raičeviću za nekoliko mjeseci svakako ističe mandat. Vojvodić juče nije želio da govori o sudbini Rutovićke.

“U ovom trenutku ne bih govorio o tome, do kraja godine će se znati”, kazao je Vojvodić.

Po jednima, ona nema razloga za brigu, barem do kraja sljedeće godine kada joj ističe mandat.

Po jednima, ona nema razloga za brigu, barem do kraja sljedeće godine kada joj ističe mandat, jer je, navodno, to bio jedan od preduslova da bi Vojvodić uopšte bio izabran.

Drugi, pak, smatraju da ostanak Rutovićeve nije izvjestan i da će, između ostalog, zavisiti i od konsultacija koalicionih partnera, DPS-a i SDP-a.

Prema Zakonu o javnim radio-difuznim servisima, generalni direktor “imenuje i razrješava direktora Radija Crne Gore, direktora Televizije Crne Gore i druga rukovodeća lica u RTCG”.

Galerija

Bonus video: