Vojvodić: Imamo strašne novinare ali nam je tehnika slaba

RTCG je predmet svih izvještaja Evropske komisiije u kojima se ističe da mora da bude nepristrasna i oslobođena od uticaja političara iz vlasti
70 pregleda 31 komentar(a)
Ažurirano: 01.10.2013. 20:26h

Generalni direktor RTCG Rade Vojvodić rekao je da je Televizija Crne Gore, i pored toga što ima najgoru tehniku, najbolja televizija i da će do kraja godine biti najgledanija.

On je na sjednici Savjeta RTCG kazao da su mu nedavno ljudi iz Amerike kazali da ne mogu da vjeruju da tehnika koja se koristi u RTCG i dalje postoji, jer se ne proizvodi već 10 godina i zatražili da im dozvoli da dođu i "prisjete se mladosti".

On je ipak uvjeren da je Javni servis najbolja televizija, u kojoj rade najbolji novinari elektronskih medija.

"Svakog dana gatamo hoće li ići program. Ne daj bože da imamo bolju tehniku, ko bi nas stigao", ocijenio je Vojvodić.

Zajednički stav članova Savjeta bio je da su novinari te medijske kuće izloženi najjačim pritiscima, te da ih je neophodno zaštititi

Prema tom istraživanju, TV Vijesti bilježi mnogo veću gledanost od ostalih televizija u periodu od 15 do 21 čas. Ujedno, ona ima i najveći udio u ukupnom TV auditorijumu i to 29,1 odsto.

Iza nje je Pink sa 22,9, TVCG sa 14,1 i TV Prva sa 12,9 odsto. I od najgledanijih 15 emisija, i dalje je najveći broj onih koje se prikazuju na TV Vijesti.

Na prvom mjestu su "Vijesti u pola 7" koje prati 138.117 ljudi, što predstavlja 64,25 odsto učešća u ukupnom auditorijumu koji je u tom periodu gledao televiziju.

RTCG je predmet svih izvještaja Evropske komisiije u kojima se ističe da mora da bude nepristrasna i oslobođena od uticaja političara iz vlasti.

Vojvodić je najavio da će u saradnji sa B92 na TVCG za otprilike mjesec dana krenuti emisija “Insajder“ “koja će pomoći da se poveća povjerenje u tu medijsku kuću”.

Član Savjeta Veselin Vujanović je i na ovoj sjednici ponovio svoj zahtjev da kao glavna tačka naredne sjednice Savjeta bude odlučivanje o razrješenju Gorana Đurovića sa mjesta predsjednika Komisije za predstavke i prigovore slušalaca i gledalaca jer je "obesmislio rad komisije".

U okviru prigovora gledalaca i slušalaca raspravljali su i o tome što u Dnevniku 2 nije bilo priloga o napadu na ekipu "Vijesti", ali su prihvatili obrazloženje uredništva da je ta informacija bila sadržana u Dnevniku 3. Ipak, stav Komisije je generalno bio da je neophodno pažljivije uređivati centralnu informativnu emisiju TVCG.

Zajednički stav članova Savjeta bio je da su novinari te medijske kuće izloženi najjačim pritiscima, te da ih je neophodno zaštititi, dok je Vujanović ocijenio da novinari trpe pritiske i od Savjeta i Komisije koji se ponašaju "inkvizitorski" prema njima.

"Ovdje samo fali šikana i bič pa da tjeramo ove ljude", smatra Vujanović. Sa tim nije bio saglasan predsjednik Savjeta Dušan Simonović.

Galerija

Bonus video: