Vojvodić predložila Bogojevića za v.d. dekana Filološkog fakulteta

“Riječ je o najkrupnijim unutrašnjim promjenama Univerziteta od njegovog osnivanja, budući da će pet univerzitetskih jedinica biti obuhvaćeno reorganizacijom”, kazali su iz Rektorata
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.09.2015. 12:52h

Administrativne obaveze za reorganizaciju pet fakulteta na Univerzitetu Crne Gore (UCG) biće završene do 5. oktobra.

Iz PR službe Rektorata UCG objasnili su da će reorganizacijom Filozofski fakultet biti razdvojen na Filozofski i Filološki, da će Farmaceutski i Fakultet primijenjene fizioterapije biti pripojeni Medicinskom fakultetu, kao i Institut za strane jezike Filološkom.

Kako su naveli, statusne promjene na Univerzitetu Crne Gore, idu planiranom dinamikom, a sve administrativne obaveze predviđene odlukom Vlade biće završene do 5. oktobra.

“Riječ je o najkrupnijim unutrašnjim promjenama Univerziteta od njegovog osnivanja, budući da će pet univerzitetskih jedinica biti obuhvaćeno reorganizacijom”, kazali su iz Rektorata.

U saopštenju se navodi da je rektorka UCG-a, Radmila Vojvodić predložila Upravnom odboru da za v.d. dekana Filološkog fakulteta imenuje Dragana Bogojevića, koji je predsjedavao Odborom za pripremne radnje za dobijanje licence za rad tog fakulteta.

Kako se ističe, unapređenje znanja stranih jezika, inoviranje nastavnih planova, reorganizacija studijskih programa i unapređenje standarda kvaliteta strateški su važan dio univerzitetske politike.

Univerzitet će zato pokrenuti akreditaciju studijskih programa Filološkog fakulteta kod Savjeta za visoko obrazovanje do kraja godine, uoči upisa u narednu studijsku godinu.

“Osnivanje Filološkog i objedinjavanje srodnih studijskih programa na Filozofskom fakultetu naišlo je na veliko odobravanje akademske zajednice, jer se radi o procesu kojim će se poboljšati kvalitet i efikasnost upravljanja, kreirati sopstveni kadar i povećati kvalitet nastavnog procesa i naučno - istraživačkog rada”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, licenciranje studijskih programa Medicinskog fakulteta već je završeno.

Iz Rektorata su objasnili da je u toku rad na sistematizaciji radnih mjesta na fakultetima koji su obuhvaćeni statusnom promjenom.

“Iako se na novoj sistematizaciji za cijeli Univerzitet intenzivno radi, prioritet Rektorata je da se sistematizacija usvoji za reorganizovane fakultete”, precizirali su u saopštenju.

Kako se podsjeća, pravci transformacije na Univerzitetu definisani su u programskom dokumentu ,,Analiza stanja i strateška opredjeljenja za reorganizaciju i integraciju Univerziteta Crne Gore“, koji je rukovodstvo UCG-a donijelo u aprilu.

Iz Rektorata su, ukazujući na sastav transformisanih fakulteta, podsjetili da će se na novoosnovanom Filološkom fakultetu izučavati crnogorski jezik i književnost, srpski jezik i književnost, engleski jezik i književnost, kao i ruski jezik i književnost, italijanski jezik i književnost, francuski jezik i književnost i njemački jezik i književnost i prevodilaštvo.

Transformisani Filozofski fakultet čini devet studijskih programa - Sociologija, Filozofija, Istorija, Geografija, Pedagogija, Obrazovanje učitelja, Predškolsko vaspitanje, Psihologija i Obrazovanje učitelja na albanskom jeziku.

Iz Rektorata su podsjetili i da studijski programi Medicina, Stomatologija, Farmacija, Primijenjena fizioterapija i Visoka medicinska škola čine Medicinski fakultet.

Bonus video: