Vojvodić staje na put fabrikovanju diploma?

“UCG nesumnjivo snosi dio odgovornosti za trenutno stanje i zajedno sa Vladom mora djelovati u pravcu utvrđivanja optimalnog koncepta upisne politike”
63 pregleda 54 komentar(a)
Institut Konfucije, Radmila Vojvodić, Foto: Boris Pejović
Institut Konfucije, Radmila Vojvodić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.05.2015. 19:30h

Univerziteti u Crnoj Gori školuju tri i po puta više kadra nego što ima radnih mjesta, zaključili su na Univerzitetu Crne Gore (UCG).

Konstatovali su da je, čak i za evropske prilike, “facinantno” da se u Crnoj Gori više od 80 odsto maturanata upiše na fakultet, a da manje od polovine diplomira.

“Komercijalizacija, pad kvaliteta, fabrikovanje diploma, nejasni kriterijumi angažovanja nastavnika su tendencije koje negativno utiču na kvalitet studija i razlog su za njihovo jasnije profilisanje i reorganizaciju”, piše u dokumentu “Analiza stanja i strateška opredjeljenja za reorganizaciju i integraciju UCG”.

U analizi, koju je izradio radni tim na čelu sa rektorkom Radmilom Vojvodić, a koja ima za cilj skeniranje postojećeg stanja na UCG i daje predloge za unapređenje sistema, stoji da su u dosadašnjoj upisnoj praksi dominirali komercijalno-finansijski kriterijumi, “što je nedopustivo”.

“UCG nesumnjivo snosi dio odgovornosti za trenutno stanje i zajedno sa Vladom mora djelovati u pravcu utvrđivanja optimalnog koncepta upisne politike”.

Navode da upisna politika mora biti vođena isključivo kvalitetom.

”Veličinom nastavne grupe, odnosom broja studenata po nastavniku, praktičnom nastavom, materijalnim kapacitetima,...”.

Osim komercijalizacije, kako stoji u dokumentu, prisutna je i pojava organizovanja sličnih studijskih programa na različitim fakultetima i neracionalno dupliranje kapaciteta.

Konstatuje se da je broj studenata na pojedinim fakultetima “zavidan, ali je stepen prolaznosti nizak”.

“To ukazuje na to da se na ove jedinice ne upisuju kvalitetni svršeni srednjoškolci. Primjer su Mašinski, Metalurško-tehnološki, Prirodno-matematički i Filozofski fakultet. Uzroci za ovakvo stanje su neujednačen kvalitet srednjeg obrazovanja, te upisna politika bez jasnog koncepta selekcije kandidata...”.

Zbog svega se, između ostalog, predlaže i reorganizacija pojedinih fakulteta, pa bi, ukoliko to i Vlada kao osnivač predloži, iz FF mogao biti izdvojen Filološki fakultet, a biće napravljen otklon od metalurškog profila i osavremenjen MTF, o čemu su “Vijesti” ranije pisale.

Predloženo je spajanje Fakulteta za sport i jedinice za primijenjenu fizioterapiju u Fakultet za fizičku kulturu i rehabilitaciju, a promjene bi pretrpjeli i Mašinski, Biotehnički, te ustanove za pomorstvo i turizam, kao i instituti.

U dokumentu piše da se, sa stanovišta kvaliteta, postavlja pitanje postojanja studijskih programa poput odjeljenja Pravnog fakulteta u Budvi i Bijelom Polju, Filozofskog u Beranama, Fakulteta za pomorstvu u Baru...

Evidentiran je i neravnomjeran broj zaposlenih po univerzitetskim jedinicama.

”Ilustrativan je primjer Građevinskog fakulteta - jedan akademski studijski program i pet specijalističkih usmjerenja sa malim brojem studenata ima 20 saradnika. Suprotnost tome je Mašinski fakultet sa tri osnovna studijska programa sa velikim brojem usmjerenja, a ima svega šest saradnika. Postoje i primjeri kad dvije jedinice imaju enormnu razliku u broju studenata, primjera radi Pravni i Fakultet likovnih umjetnosti, a imaju skoro isti broj administrativnih radnika”.

Karakteristična je situacija, piše u dokumentu, na Biotehničkom fakultetu, koji zapošljava više od 50 radnika, suštinski zaposlenih u Ministarstvu poljoprivrede.

Mnogo fakulteta pomoć traži sa strane - Medicinski angažuje 253 lica, a samo njih 13 ima radni odnos u toj ustanovi. Slično je i na FF, gdje od 235 angažovanih, 99 nije sa UCG.

Zbog toga je, smatra tim rektorke Vojvodić, neophodno kadrovsku strukturu mijenjati i stvarati prostor za angažovanje većeg broja saradnika u nastavi.

Studije da traju pet godina

Vojvodićeva je ocijenila da je potrebno reorganizovati i stepen studija i uskladiti ih sa evropskom praksom: ”To su sadašnji modeli studija tri plus jedan plus jedan i on mora biti biti reorganizovan u tri plus dva”.

Upitana da prokomentariše nedavno otpuštanje profesora na UCG koji su bez dozvole radili na drugim fakultetima, ona je kazala da je to urađeno u skladu sa zakonima i etikom.

“Profesori imaju mogućnost da se žale i tuže“.

Bonus video: