Volonturizam novi trend u Crnoj Gori: Odmor i rad za rješenje problema

"Volonturizam je, najkraće opisano, aktivan odmor u kojem turista može da upotpuni svoje vrijeme ličnim doprinosom zajednici u kojoj boravi, tako što će se uključiti u socijalno odgovorne programe", kaže za ”Vijesti” koordinatorka projekta u ADP ZID Sanela Pajazitović
85 pregleda 0 komentar(a)
Kamen koji spaja, volonturizam, Foto: Agencija za razvoj i zaštitu Orjena
Kamen koji spaja, volonturizam, Foto: Agencija za razvoj i zaštitu Orjena
Ažurirano: 11.06.2017. 19:44h

U regionu još nepoznanica, volonturizam je novi svjetski turistički trend koji raste iz godine u godinu i zahvata sve veći prostor na globalnom turističkom tržištu.

Spoj volontiranja i turizma odnedavno dobija na zamahu i u Crnoj Gori, kroz projekat „Otvorite granice za pustolovine i nove mogućnosti putovanja“ koji se sprovodi u sklopu EU prekograničnog programa za Hrvatsku i Crnu Goru i promoviše volonturizam kao inovativan i prepoznatljiv turistički proizvod u zajedničkom turističkom prostoru.

Vodeći partneri su u Hrvatskoj Udruga „MI“ - Split i u Crnoj Gori Asocijacija za demokratski prosperitet ZID iz Podgorice, a partneri Opština Herceg Novi, udruženja hrvatskih putničkih agencija i "Bonsai".

"Volonturizam je, najkraće opisano, aktivan odmor u kojem turista može da upotpuni svoje vrijeme ličnim doprinosom zajednici u kojoj boravi, tako što će se uključiti u socijalno odgovorne programe", kaže za ”Vijesti” koordinatorka projekta u ADP ZID Sanela Pajazitović.

Prema njenim riječima, domaći turistički poslenici su orijentisani na masovni turizam i kratku sezonu, a ovaj koncept traje preko cijele godine “i može da uključi mnogo više aktera nego do sada”.

Pri tome, već sada postoji veliki broj aktera koji su voljni raditi da se ovaj koncept razvije, kaže sagovornica “Vijesti”, ističući primjere pozitivne prakse Caritasa Barske nadbiskupije, te samog ADP ZOD preko kojeg su lani volonturisti u Kolašinu dio odmora proveli uređujući gradski park i držeći radionice za djecu.

“Socijalni kontakt je veoma bitan u ovome, hotel je manje-više svugdje isti, ali, specifičnosti naroda zemlje u kojoj boravite mogu se spoznati samo kroz kontakt sa ljudima. To je okosnica cijele ove priče. Ovakvi programi nijesu samo okrenuti dobrobiti prema zajednici kroz volontiranje, već i dobrobiti prema samom turisti jer ga ovakav angažman oplemenjuje. Cilj volonturizma je da se turista kući vrati drugačiji, bogatiji iskustveno”, smatra Pajazitović.

Na nedavnoj konferenciji u Dubrovniku posvećenoj ovom IPA projektu koji traje od aprila prošle do septembra ove godine, istaknuto je da volonturizam sada nudi oko 800 firmi i da se aktivnosti volonturizma sprovode u preko 150 zemalja svijeta, te da već danas broji četiri miliona turista, sa godišnjim prometom od preko četiri i po miijade eura.

“Volonturizam je turizam doživljaja. Njegove posebne sociološke karakteristike su da za ovu vrstu turista putovanje, odnosno izbor destinacije, nije samo mjesto za odmor, već “uzvišeno vrijeme” u njihovim životima. Volonturistima je putovanje čin učenja kroz doživljaj, a destinacija mjesto razvoja”, istakla je na dubrovačkoj konferenciji Romana Lekić sa zagrebačke “ Edward Bernays” Visoke škole za komunikacijski menadžment.

Istom prilikom, Nikoleta Poljak iz Volonterskog centra Osijek ukazala je da volonturizam povezuje volonterski angažman i tradicionalne elemente putovanja u društveno odgovorno putovanje, čime istovremeno volonturisti daje doživljaj lokalne sredine „kroz direktno iskustvo i interakciju s lokalnim stanovništvom“, a pri tome podržava održivi razvoj turizma i podstiče društvenu odgovornost.

U Dubrovniku su predstavljeni i dva crnogorska volonturistička projekta. „Kamen koji spaja“ Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, Opštine i Turističke organizacije Herceg Novi, omogućio bi volonturistima da na Orjenu nauče rad u kamenu u klasičnoj mediteranskoj graditeljskoj tehnici „na suvo“, uz izlete širom orjenskog masiva. Cetinjsko Društvo za zaštitu životinja “Feniks” predstavilo je višednevni program koji pored brige o psima lutalicama, obuhvata i upoznavanje kulturno-istorijskih znamenitosti prijestonice i prirodnih ljepota cetinjske opštine.

Pajazitović ističe da će ti programi biti podržani konsultacijama stručnjaka kao što je dr Konstantinos Domazos, jedan od vodećih svjetskih eksperata za volonturizam, kako bi ove ideje bile uobličene da se na najbolji način mogu predstaviti na tržištu. Obuka u sklopu ovog IPA projekta je dosad već imala module o volonterskom i menadžmentu destinacije, kreiranju turističke ponude, radionice umrežavanja…

“Crna Gora je definitivno zemlja koja može da ponudi mnogo više od masovnog turizma. Nije ponuda samo hoteli i plaže, volonturizam može da dovede turistu koji je visokoosviješćen, da otvori vrata ka novim specifičnim tržišnim nišama, da produži sezonu. Ljudi koji ovo biraju, to i traže”, zaključila je Pajazitović.

Volonturisti bi u Crnoj Gori mogli da imaju bezboj aktivnosti

Dugačka je lista aktivnosti volonturista, počev od edukacijskih programa za mlade i ciljne grupe, preko ljetnjih škola u prirodi i zaštite vode, vazduha i rijetkih vrsta, do mauntinbajkinga, kombinovanih takmičenja u pješačenju, planinarenju, penjanju, biciklizmu, nordijskom hodanju, kajaku, jedrenju, ronjenju...

Na listi potencijalnih aktivnosti u Crnoj Gori su i tematske kreativne radionice, organizovano branje maslina zajedno s domaćinima, izvođenje pozorišnih predstava.

Moguće su i tematski safari, uređenje muzeja, etno-zbirki i drugih etno-sadržaja, lokalnih zanata.

Bonus video: