Vozila budućnosti ili opasnost za pješake: Jeste li za električne trotinete na ulicama?

U balkanskim zemljama električni trotineti su i dalje u sivoj zoni, osim u Sloveniji, koja priprema nacrt zakona
5340 pregleda 26 komentar(a)
Mnogi ih osporavaju: Električni trotinet, Foto: Shutterstock
Mnogi ih osporavaju: Električni trotinet, Foto: Shutterstock

Evropski gradovi od Pariza do Berlina traže rješenje za fenomen na dva točka koji brzo mijenja izgled gradskih ulica širom svijeta: električne trotinete.

Pristalice električne trotinete vide kao skok u budućnost, uzbudljiv način zasnovan na aplikacijama da se juri od Luvra do Ajfelove kule bez zagađivanja planete, prenosi AP.

Kritičari to osporavaju i ističu veliki broj povreda, pa čak i pogibija u kojima su učestvovali električni trotineti.

Oni naglašavaju da je to nova smetnja za pešake i vozače koji se već bore s nedostatkom prostora na gradskim ulicama.

Kako je u Evropi?

Berlin je legalizovao električne trotinete prije dva mjeseca i ubrzo shvatio da su mu potrebnija stroža pravila.

Gradski zvaničnici najavili su prošle nedjelje planove za izgradnju parkinga za električne trotinete, koji često stoje nemarno ostavljeni na trotoarima.

Berlinska policja će ubuduće imati patrole zadužene za sprečavanje nezakonitog ponašanja, kao što je preticanje.

U Velikoj Britaniji zabranjeno je voziti električni trotinet na trotoaru, a prekršaj je koristiti ih na putevima jer oni nisu u skladu sa zakonima koji obuhvataju osiguranje, takse i vozačke ispite.

Kacige su u Madridu obavezne samo za mlađe od 16 godina, dok su obavezne za sve u Barseloni, gdje je žena stara 92 godine preminula nakon što ju je prošle godine pregazio električni trotinet,

U Madridu gradske vlasti zabranjuju da se električni trotineti voze na putevima s više od jedne trake, a maksimalna propisana brzina je 30 kilometara na čas.

Brisel, glavni grad Belgije, od prošle godine je preplavljen električnim trotinetima, a svaka od 19 gradskih opština ima svoja pravila za ta vozila. Portparolka grada je rekla da je u Briselu do sada zabilježena jedna nesreća sa smrtnim ishodom.

Italijansko ministarstvo transporta usvojilo je prošlog mjeseca novi set pravila za sva vozila na električni pogon. Električni trotineti dozvoljeni su na ulicama, ali im je brzina ograničena na 30 kilometara na čas, dok je u pješačkim zonama brzina ograničena na šest kilometara na čas.

Siva zona na Balkanu

U balkanskim zemljama električni trotineti su i dalje u sivoj zoni, osim u Sloveniji, koja priprema nacrt zakona kojim će njihova vožnja biti zabranjena u pješačkim zonama i na biciklističkim stazama.

Maksimalna dozvoljena brzina biće 25 kilometara na čas, ali će u pješačkim zonama električni trotineti morati da se kreću brzinom hoda.

Za njih će važiti ista pravila kao i za bicikle, što znači da će morati da imaju svjetla i da će kacige biti obavezne za maljoletne vozače.

Bonus video: