Vračani ispred Skupštine: Protestovaće do državljanstva

“Mi više ne možemo da izdržimo zbog budućnosti naše djece, jer naša djeca su ta koja su najviše ugrožena"
97 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 10.09.2012. 18:58h

Nakon skoro godinu dana pauze i čekanja da dobiju državljanstvo, Vračani su se okupili ispred Skupštine Crne Gore zahtijevajući papir koji će potvrditi njihovo postojanje.

Strpljenje im, kako kažu, nije ništa donijelo, i riješeni su da protestuju ispred Parlamenta do daljnjeg, do državljanstva.

“Mi više ne možemo da izdržimo zbog budućnosti naše djece, jer naša djeca su ta koja su najviše ugrožena, koja pate i koja ne mogu da ostvare najosnovnija ljudska prava”, kazao je za TV Vijesti Blagoje Zlatičanin, predstavnik Udruženja Vračana.

I upravo su najmlađi Vračani stali u prve redove na protestu.

“Među naboljim sam učenicima Srednje stručne škole “Sergej Stanić, trebala bih da idem na takmičenje, ali ne mogu jer nemam pravo, nemam dokumenta... Zašto učim, zašto se borim?”, upitala je učenica Bojana Krstović.

Bojana se rodila u Crnoj Gori, ali nema dokumenta samo zato što su njeni roditelji došli iz Albanije 1991. godine, na osnovu međudržavnog sporazuma između vlada Albanije i tadašnje SFRJ, a koji je sprovela vlada Crne Gore.

TV prilog: Tatjana Debeljević

Vračani su uputili pisma predsjedniku države, Vlade i Skupštine Filipu Vujanoviću, Igoru Lukšiću i Ranku Krivokapiću, kao i svim ambasadama, od kojih traže pomoć za prevazilaženje njihovog problema.

Pozivaju se i na odluku Upravnog suda koja im omogućava sticanje crnogorskog državljanstva.

Galerija

Bonus video: