Vrbička pećina je u startu pokazivala znake života iz perioda praistorije

Predmet istraživanja bilo je još nekoliko pećina ali, prema riječima Borovinića, najznačajnije podatke i nalaze dobili su iz Vrbičke pećine
1026 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 07.09.2016. 14:13h

Na konferenciji za novinare Nikola Borovinić, iz Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, i dr Dušan Borić, profesor na Univerzitetu u Kardifu, saopštili su rezultate istraživanja Vrbičke pećine, koja se nalazi u brdima Duge, u Presjeci, 18 kilometara od Nikšića i u kojoj su pronađeni ostaci koji govore o naseljenosti ove oblasti još iz doba paleolita (23 – 24.000 godina), i pokazali dio pronađenih predmeta.

Borovinić je kazao da su Vrbičku pećinu “otkrili” prilikom pet godina kada je pokrenut projekat izrade arheološke karte Crne Gore.

“Vrbička pećina je u startu pokazivala znake života iz perioda praistorije. Tada smo u saradnji sa univerzitetima iz Kardifa i Kembridža, Filozovskim fakultetom iz Beograda, kao i Centrom za konzervaciju i arheologiju Crne Gore i nikšićkim muzejom pokrenli projekat 'Lovci sakupljači u sjevero-zapadnoj Crnoj Gori i tako su počela istraživanja 2012 godine“, kazao je Borovinić.

Predmet istraživanja bilo je još nekoliko pećina ali, prema riječima Borovinića, najznačajnije podatke i nalaze dobili su iz Vrbičke pećine.

„Mjesec dana radimo na istraživanju samog lokaliiteta, a ove godine smo organizovali i rad u bazi u kampu gdje rezultati za ovu godinu su bili prilično dobri i zadovoljni smo“, kazao je Borovinić i objasnio da sa radovima završavaju za nekoliko dana, ali da razmišljaju da ove godine iste nastave.

Borić je kazao da Univerzitet iz Kembrižda projekat pomaže finansijski, kao i da ove godine u njemu učestvuje i 13 studenata arheologije iz Kardifa.

„U toj pećini smo pronašli naseljavanje iz različitih perioda. Najstariji perid koji za sada imamo, a može se desiti da nađemo i stariji, potiče iz poslednjeg ledenog doba, negdje oko 24.000 godina stari slojevi. To su lovci koji su se tu nalazili u to vrijeme. Malo je čudno što ih uopšte imamo na toj lokaciji kada je to vrijeme masimuma glacijacije“, kazao je Borić.

Prema njegovim riječima pronađene su kosti mamuta, ostaci oruđa i tragovi sječenja, dosta kremenih artifakata.

„Poslije tog sloja imamo i period otopljavanja, mezolit ili srednje kameno doba. Radi se o lovcima na ovoj teritoriji iz tog toplog razdoblja. I tu imamo isto kremenih artfakata, koštanih nalaza. Najzanimljivija je jedna perlica koja je pronađena tu a koja je od ždrelnog zuba šarana tako da, najvjerovatnije, te perlice koje se jako često nalaze u Đerdapu, na rumunskim i srpskim lokalitetima, pokazuju da je postojala neka vrsta razmjene između ovog područja i područja koja su oko 400 kilometara udaljena odavde“, kazao je profesor iz Kardifa.

Pronađeni su, kako je objasnio, i ostaci ranog neolita, i to impreso keramika, a ta kultura se javlja Hrvatskoj, Crnoj Gori i Albaniji.

„Glavni lokalitet po kojem je kultura dobila ime nalazi se u Hvaru, Grančeva špilja, i vrlo značajni nalazi potiču odatle. Do sada, na ovoj teritoriji nijesmo imali nalaze koji bi govorili da je ta kultura na ovom području toliko zastupljena. Ovo je sada neki prvi pokazetelj toga. Imamo keramiku koja ima veoma lijepe ornamentalne dekoracije, kremene strelice koje su veoma lijepo urađene, perle, tako da je Vrbička pećina prebogata“, kazao je Borić.

Unutar pećine su otkriveni i ostaci bronzanog doba odakle potiču ljudske kosti, a tragovi sječenja mogli bi biti dokaz da su ljudi u tom dobu vjerovatno jeli jedni druge.

„Vjerovatno su postojali obredi koje zovemo sekundarna pogrebna praksa. To znači da su se izvlačile kosti, tretirale i ponovo pohranjivale u mračnom djelu pećine. Možda neka vrsta rituala, ali taj dio još nijesmo dovoljno istražili tako da se nadamo da ćemo to ubuduće više istražiti“, kazao je Borić.

Vrbička pećina, prema njegovim riječima, ima veliki značaj jer do sada se nije puno znalo o različitim periodima praistorijskog naseljavanja tog područja.

Borić se nada da će istraživanja biti nastavljena ne samo u Vrbičkoj već i u drugim pećinama Crne Gore. Planiraju da publikuju sve rezultate istraživanja pećine koja se nalazi u brdima Duge, kao i da ispred nje postave odgovarajuću tablu.

Galerija

Bonus video: