Vrijeđaju vas na seksualnoj osnovi - prijavite homofobično nasilje

"Guranje, štipanje, neželjeno grljenje kako bi vam uvredljivu izjavu rekli tiho na uho, neprimjerena količina fizičkog kontakta – sve je to ozbiljno"
0 komentar(a)
Montenegro gej, Foto: Montenegro-gay.me
Montenegro gej, Foto: Montenegro-gay.me
Ažurirano: 13.12.2011. 14:43h

Servis za prijavljivanje homofobičnog nasilja preko interneta počeo je sa radom na portalu Montenegro gej, saopšteno je iz nevladine organizacije Juventas.

Lezbejke, gej muškarci, biseksualne i transrodne osobe mogu prijaviti nasilje, diskriminaciju ili uznemiravanje popunjavanjem forme za prijavu na Portalu.

Navodi se da su uvredljive primjedbe, seksualne aluzije ili zbijanje šala zbog toga što neko pretpostavlja za drugu osobu da je lezbejka, gej, biseksualna ili transrodna osoba diskriminacija.

"Da bi neko djelo bilo kvalifikovano kao nasije i da bi bilo moguće tužiti nasilnika nije potrebno da dođe do fizičke povrede. Svaki oblik diskriminacilje je nasilje prema osobi nad kojom se vrši – bilo da se dešava u porodici, školi, na fakultetu, radnom mjestu ili na ulici", kaže se u saopštenju.

Ukazuje se da ne postoji preblag oblik diskriminacije.

"Guranje, štipanje, neželjeno grljenje kako bi vam uvredljivu izjavu rekli tiho na uho, neprimjerena količina fizičkog kontakta – sve je to ozbiljno, jer podrazumjeva primjenu fizičke sile, a često je povezana i sa seksualnim nasiljem", pojašnjeno je u saopštenju.

Navodi se da je homofobično nasilje moguće prijaviti anonimno, "dok je dostavljanje ličnih podataka obavezno ukoliko se radi o prijavi slučajeva koji su zvanično prijavljeni policiji, tužilaštvu ili su procesi pred sudom u toku".

Po prijemu prijave Juventasov tim, koji se bavi kršenjem ljudskih prava LGBT osoba, će kontaktirati žrtvu homofobičnog nasilja i pružiti dalju pomoć i podršku.

Prijavljeni slučajevi, kako su najavili, biće obrađeni sa posebnom pažnjom na zaštitu žrtava i činiće dio izvještaja o stanju ljudskih prava LGBT osoba u Crnoj Gori koji će Juventas kreirati i za narednu godinu.

Bonus video: