Vrućina ruši rekorde, za vikend veći oprez

Povećan je broj pacijenata sa povredama zadobijenih na građevinama, tokom sječe drva, skakanja u vodu
120 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 03.08.2017. 05:50h

Iako ekstremno visoke temperature nijesu neobične za avgust, juče je u Podgorici, u hladu, izmjereno 40,1 stepen Celzijusa, što je rekord posljednjih 68 godina, kaže meteorolog Branko Micev

Od ponedjeljka je svakog dana temperatura bila preko 40 stepeni, a takav trend će biti nastavljen do sredine naredne semice. To će, kaže on, biti rekord da je više od četiri povezana dana bilo toplije od 40 stepeni.

Zbog vrelih dana, posebno tokom vikenda i u ponedjeljak, direktor Urgentnog centra KC-a dr Nermin Abdić apelovao je na građane da izbjegavaju boravak i rad na otvorenom tokom dana, kao i saobraćaj.

Ali i, kaže, da ne zloupotrebljavaju Urgentni dolazeći zbog hroničnih bolesti, kako bi ljekari mogli da se konecntrišu na hitne slučajeve.

U centru Podgorice juče je reporter “Vijesti” oko 14 sati registrovao 42 stepena, na termometru blizu stadiona Budućnost.

Institut za javno zdravlje (IJZ) je prije dva dana javno objavio uputsvo građanima, kao i godinama unazad kad su velike vrućine, savjetujući ih da borave u hladu i izbjegavaju direktno izlaganje suncu, kao i izlaske tokom najtoplijeg dijela dana, od 10 do 17 sati.

U tom intervalu u centru Podgorice juče su bili uglavnom oni koji žure da obave posao, a mnogi su pokušavali da se rashlade na javnim česmama. Građevinari, pijačni prodavci ni ovih dana nijesu preskočili redovne poslove, kao ni radnici koji na dionici auto puta rade 24 sati dnevno.

Direktor Urgentnog kaže da juče nijesu imali građane sa problemima sunčanice, kao ni veći broj pacijenata u internoj ambulani. “Bilo je više onih sa povredama koje su zadobili tokom građevinskih radova, sječe drva, nesmotrenog skakanja u more ili rijeku,” rekao je Abdić.

On je apleovao na građane da poštuju preporuke Instituta za javno zdravlje i Hitne pomoći, odnosno da borave u hladu i izbjegavaju direktno izlaganje suncu tokom najvrelijeg dijela dana.

Najviše temperature vazduha, kaže Branko Micev, očekuju se i tokom vikenda i u ponedjeljak, kada će dostizati 43 stepena. Zbog toga je Hidrometeorološki zavod Crne Gore (HMZCG) upozorio Direktorat za vanredne situacije da će biti pojačana opasnost od požara.

Micev je kazao da je juče bio crveni meteorološki alarm u Crnoj Gori.

Beranci more mijenjaju limskim plažama, Bjelopoljci Bistricom

Osim „debelog“ hlada u nekom od kafića, Beranci ovih dana spas od tropskog talasa, više nego obično, traže na nekoj od velikog broja plaža na Limu.

Neko se odlučuje za usamljene divlje plaže, u gradu ili izvan grada, dok dosta njih od ove godine ima priliku da koristi usluge nove gradske plaže koja radi u sklopu rekonstruisanog hotela Berane.

Ova plaža bila je u planu da se gradi još prije šest decenija, kada je hotel izgrađen, ali to nikada nije realizovano.

Berancima koji nemaju novca za morske aranžmane a ni za jednodnevnu kartu do mora, ova, kao i druge brojne limske plaže, zamjenjuju morsku.

Mnogi stanovnici ovog grada, osim u kafićima i na plažama, dobar odmor i hlad potražiće na nekom od brojnih planinskih izletišta, koja iz godine u godinu sve više oživljavaju otvaranjem brojnih etno-sela.

Najtopliji dio dana Bjelopoljci uglavnom provode kod svojih kuća ili u nekoj od bašti u centru grada. Dio njih zbog vreline odlazi do rijeke Bistrice ili etno-sela "Vuković".

Mulić spreman za požare, “pomoć iz inostranstva stiže relativno brzo”

Rukovođenje akcijama zaštite i spašavanja na terenu u nadležnosti je isključivo lokalnih službi zaštite, a uloga Direktorata za vanredne situacije (DVS) je razmjena informacija, praćenje situacije na terenu, kao i koordinacija sa ostalim učesnicima sistema zaštite i spašavanja, ukoliko ih je neophodno uključiti na terenu.

To su "Vijestima" kazali iz Direktorata MUP-a na čijem je čelu Mirsad Mulić, odnedavno i šef Operativnog štaba za zaštitu i spašavanje, kojeg je Vlada imenovala na sjednici prošle sedmice.

Istog dana, Vlada je imenovala i Koordinacioni tim za zaštitu i spašavanje, na čijem je čelu premijer Duško Marković.

Tokom julskog talasa požara, očevici su problematičnom smatrali situaciju na terenu, navodeći da nije bilo komandanta požarišta, kontrole pomorskog saobraćaja... Iz Direktorata su "Vijestima" kazali da je od prošlih požara proteklo veoma kratko vrijeme, te da se u opštinskim službama zaštite stanje nije moglo značajnije promijeniti - u materijalnom i kadrovskom smislu.

"U narednom periodu analize će pokazati kvalitet odgovora učesnika sistema zaštite i spašavanja koji su gasili nedavne požare na našem primorju, i dati sveobuhvatnu sliku", kazali su odgovarajući na pitanje o spremnosti timova za mogući novi talas požara.

Na primjedbe lokalnih službi o kvalitetu opreme, iz Direktorata su kazali da je opremanje isključiva nadležnost lokalnih samouprava, te da je, prema Izvještaju o stanju sistema zaštite i spašavanja za 2016, većina Službi zaštite opremljena po standardu. Ipak, kako dodaju, postoje opštine, pogotovo na sjeveru, kojima nedostaje i lična i kolektivna zaštitna oprema, ali da je Direktorat kroz različite evropske projekte opremio službe zaštite Nikšić, Šavnik, Žabljak, Pljevlja i Plužine sa ličnom zaštitnom opremom za gašenje šumskih požara, kao i Službu zaštite Cetinje sa ličnom zaštitnom opremom za prilaz vatri.

Na pitanje da li je tokom prošlih požara međunarodna pomoć stigla sa zakašnjenjem, iz Direktorata su kazali da praksa pokazuje da pomoć iz inostranstva stiže relativno brzo, najčešće u roku između 24 do 48 sati. Crna Gora, podsjećaju, može računati na međunarodnu pomoć kroz Mehanizam civilne zaštite koji obuhvata 34 države članice mehanizma, i NATO.

Požar je juče tinjao ispod Obosnika na Luštici, u rejonu hercegnovskog sela Zabrđe. Njega su juče iz vazduha gasila i dva protivpožarna aviona tipa „air tractor“ Direktorata za vanredne situacije MUP-a.

Galerija

Bonus video: