Vuci klali na Durmitoru, psi nisu ni zalajali

Stočar Veljko Stijepović je juče tokom dana iščekivao dolazak predstavnika Nacionalnog parka “Durmitor”, jer se katun nalazi u njegovim granicama. Čekao je i dolazak mašine koja bi pomogla da se uginula stoka po propisima ukloni
437 pregleda 6 komentar(a)
Veljko Stijepović, ovce, Foto: Obrad Pješivac
Veljko Stijepović, ovce, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 27.07.2017. 19:59h

Stočaru Veljku Stijepoviću iz Javorja kod Žabljaka vukovi su u noći između utorka i srijede zaklali 10 i povrijedili 40 ovaca.

Stijepović kaže da se razbježalo više od 30 ovaca, za kojim njegova porodica, rodbina i komšije tragaju. Priča da za čopor vukova prepreka nije bila oko 1,5 metara visoka taraba tora u Komarskom katunu, podno Stožine. On ističe da ni dva šarplaninca nijesu spriječila vukove da upadnu u tor.

“Čudno, oni ni lavežom nijesu reagovali noćas u 3.20 časova, kada nas je dok smo boravili u kolibi nedaleko od tora probudio zvuk čaktara i metež i blejanje buljuka koji je do tada brojao 270 ovaca i jagnjadi. Sve se to nakratko smirilo, a kad sam nakon nekoliko minuta došao do tora pod svjetlošću ručne baterijske lampe ugledao sam jeziv prizor”.

On priča da je prethodno, u 1.15 časova, obišao buljuk i da je sve bilo u redu. Poznati durmitorski stočar pozvao je komšije koji su ubrzo pristigli, a juče tokom dana nijesu uspjeli da pronađu ovce koje su se razbježale. Uviđaj je obavila komunalna policija, a veterinar Vlado Terzić mišljenja je da se povrijeđene ovce moraju “humano ukloniti”.

Stijepović je juče tokom dana iščekivao dolazak predstavnika Nacionalnog parka “Durmitor”, jer se katun nalazi u njegovim granicama. Čekao je i dolazak mašine koja bi pomogla da se uginula stoka po propisima ukloni.

“Vuk je zakonom zaštićena životinja. Oružje nemam, a i da imam zakon mi ne dozvoljava da ga nosim. Još restriktivnije je u granicama Nacionalnog parka. Stočare ništa ne štiti, šteta imaju, ali niko i nikad ovoliku. Zato očekujem reakciju Nacionalnog parka i lokalne uprave i resornog Ministarstva. Dosadašnja iskustva mi ne daju razlog za zadovoljstvo, ali očekujem samo podršku i pravičnu naknadu”, kaže Stijepović.

On podsjeća na nevolje od prije tri godine kada je od posljedica groznice u njegovom stadu mrtvorođeno 110 jagnjadi, a uginulo osam ovaca.

Na Sinjajevini usmrtili četiri ovce naočigled Perovića

Manjih šteta od napada vukova imalo je još nekoliko stočara koji ljeto provode u katunima.

Na Sinjajevini, na lokalitetu Suvo polje, stočaru Momu Peroviću vukovi su u ponedjeljak zaklali četiri, a ranili sedam ovaca.

To se navodno dogodilo bukvalno naočigled Perovića i njegovih ukućana koji su nedaleko od stada sakupljali pokošeno sijeno kada su se pojavili vukovi.

Bonus video: