Vučinić još nije odlučio o Gačeviću

Disciplinske mjere za teži prekršaj su - novčana kazna u iznosu od 20 do 30 odsto zarade u trajanju do šest mjeseci ili čak i prestanak radnog odnosa
257 pregleda 3 komentar(a)
Tihomir Gačević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Tihomir Gačević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 07.02.2014. 08:05h

Agencija za nacionalnu bezbjednost još nije okončala disciplinski potupak pokrenut protiv službenika Tihomira Gačevića, jer je prisustvovao tajnom sastanku, koji je u policijskom kampu Zlatica organizovao savjetnik za bezbjednost predsjednika Crne Gore Veselin Veljović.

„Vijestima” je iz ANB-a odgovoreno da je taj postupak još u toku, naglašavajući da je utvrđeno da je Gačević 9. novembra u kampu na Zlatici „slušao” Veljovićeva predavanja i to bez znanja i saglasnosti direktora Bora Vučinića.

Iz te institucije pojasnili su da je disciplinski postupak pokrenut zbog težeg prekršaja - „ponašanja, koje šteti ugledu Agencije (član 36 b, stav 1, tačka 1 Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost)”.

Gačevića je u prvim danima istrage, polovinom decembra prošle godine, u skladu sa odredbama Zakona o državnim službenicima i namještenicima, saslušao glavni inspektor Disciplinske komisije Uprave za kadrove.

Međutim, kako je u međuvremenu protiv njega postupak pokrenuo direktor ANB-a, odlučeno je da se predmet dostavi inspektorima unutrašnje kontrole rada Agencije za nacionalnu bezbjednost.

„Generalni inspektor obavio je preliminarni razgovor sa službenikom Gačevićem, ali nakon saznanja da je direktor Agencije pokrenuo postupak za utvrđivanje disciplinske odgovornosti, obustavio je dalju primjenu ovlašćenja iz svoje nadležnosti zbog poštovanja načela da se o istoj pravnoj stvari ne mogu voditi dva odvojena postupka”, piše u odgovorima ANB-a.

U članu 36 b, stav 1 Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost, piše da se težim prekršajem, smatra i „vršenje drugih poslova, odnosno djelatnosti bez prethodnog odobrenja direktora Agencije”.

Disciplinske mjere za teži prekršaj su - novčana kazna u iznosu od 20 do 30 odsto zarade u trajanju do šest mjeseci ili čak i prestanak radnog odnosa. Kaznu za Gačevića, kako je predviđeno zakonom, odrezaće direktor ANB-a Boro Vučinić.

Unutrašnja kontrola MUP-a utvrdila je da je Veljović, mimo propisa, organizovao skup u kampu Zlatica i da je od službenika policije tražio da na terenu agituju za DPS uoči lokalnih izbora u Mojkovcu.

Taj nalaz inspektora sada je u rukama tužilaštva u Podgorici. Predsjednik države, nakon što su objelodanjeni detalji skupa na Zlatici, smijenio je Veljovića sa mjesta predstavnika u Savjetu za članstvo u NATO-u, nakon što je u tom dokumentu konstatovano da su netačne njegove tvrdnje - da ga je Savjet za NATO ovlastio da sa pripadnicima službe razgovara na temu atlantskih integracionih procesa. Veljović je i nakon nalaza ostao pri ranijem iskazu - da na skupu nije govorio o politici.

Identifikacija učesnika, ali i istraga o ovom tajnom skupu krenula je nakon što su „Vijesti” objelodanile detalje i fotografije učesnika Veljovićevog „ubrzanog NATO kursa”. Zbog Veljovićevog tajnog sastanka, formalno je samo kažnjen komandant SAJ-a Mladen Marković, koji je smijenjen sa te pozicije jer je počinio „težu povredu službene dužnosti”.

Disciplinske mjere za teži prekršaj su - novčana kazna u iznosu od 20 do 30 odsto zarade u trajanju do šest mjeseci ili prestanak radnog odnosa

Bonus video: