Vučinović i Mulić najavili kampanju "Dani smanjenja rizika od katastrofa"

Kampanju organizuje Kabinet ministarke bez portfelja u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova – Direktoratom za vanredne situacije
498 pregleda 0 komentar(a)
Mulić i Vučinović, Foto: Gov.me/ V. Tomović
Mulić i Vučinović, Foto: Gov.me/ V. Tomović

Ministarka i predsjednica Komisije za procjenu šteta u Vladi Crne Gore, Marija Vučinović i generalni direktor Direktorata za vanredne situacije, Mirsad Mulić, najavili su danas predstojeću kampanju Dani smanjenja rizika od katastrofa 2019 „Budi odgovoran- smanji rizik”, saopšteno je iz Vlade.

Povodom 13. oktobra - Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa, kampanju organizuje kabinet ministarke u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova – Direktoratom za vanredne situacije Crne Gore.

Vučinović je kazala da je predstojeća kampanja dio i Nacionalne strategije za smanjenje rizika od katastrofa i biće organizovana kroz više aktivnosti edukativnog i stručnog karaktera.

"Kampanja počinje 07. oktobra i sadržaće niz edukativnih aktivnosti i pokaznih vježbi za djecu osnovnih škola, a krovni događaj je Konferencija smanjnje rizika od katastrofa 2019 , koja će se održati 13. oktobra, kada se i obilježava Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa”, izjavila je Vučinović.

Prema riječima Vučinović Konferencija će imati dvije panel diskusije, na kojima će učestvovati eminentni stručnjaci iz ove oblasti.

Generalni direktor Direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić je, između ostalog, istakao da je ova kampanja nastavak svega onoga što Ministarstvo unutrašnjih poslova i Direktorat sprovode u kontinuitetu, kako bi se građani na najbolji način edukovali u procesu smanjenja rizika od katastrofa.

„O načinu rada i funkcionisanja našeg sistema zaštite, najbolje govori činjenica da Crna Gora nije imala ni jednu ljudsku žrtvu, u situacijama elementarnih nepogoda, koje su pogodile našu državu”.

Kampanja “Dani smanjenja rizika od katastrofa 2019, Budi odgovoran - smanji rizik” se realizuje uz podršku Vlade Crne Gore.

Pored Konferencije, u osnovnim školama sedam crnogorskih gradova (Podgorica, Nikšić, Berane, Pljevlja, Bijelo Polje, Herceg Novi i Bar), 7. oktobra, područne jedinice Direktorata za vanredne situacije, organizovaće edukativnu nastavu za sva odjeljenja petog razreda, dok će se 11. oktobra u O.Š. “Milorad Musa Burzan”, u Podgorici, realizovati pokazna vježba simuliranje požara i evakuacija.

Kampanja, koju organizuje Kabinet ministarke bez portfelja u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova – Direktoratom za vanredne situacije, nastaviće se i u narednom periodu, kroz brojne aktivnosti.

Bonus video: