Vučinović u radnoj posjeti Beranama i Andrijevici

Ona je rekla da se putem radnih posjeta upoznaje sa radom lokalnih uprava, a akcenat je na Vladinoj Komisiji za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, na čijem je čelu
613 pregleda 1 komentar(a)
Marija Vučinović u radnoj posjeti, Foto: Vlada Crne Gore
Marija Vučinović u radnoj posjeti, Foto: Vlada Crne Gore

Sve institucije moraju učiniti da se porodica Tomkić i svi ostali građani Crne Gore osjećaju bezbjedno, poručila je ministarka bez portfelja Marija Vučinović, tokom radne posjete Beranama.

Ona je podsjetila da je Vlada, u trenutku kada je porodici Tomkić bilo potrebno, hitno opredijelila 12 hiljada eura kako bi oni u nevolji koja ih je zadesila imali početni kapital za obezbjeđenje dalje egzistencije.

“Zajednički zaključak je da moramo sa svih nivoa institucija učiniti da se familija Tomkić i ostali građani, kako Berana, tako i ostalih gradova u Crnoj Gori osjećaju bezbjedno”, kazala je Vučinović.

Ona je rekla da se putem radnih posjeta upoznaje sa radom lokalnih uprava, a akcenat je na Vladinoj Komisiji za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, na čijem je čelu.

Vučinović je predložila da se u Beranama raspoređuju sredstva, kao i u ostalim opštinama, da iznose ispod 500 eura razmatra lokalna uprava i da se iz lokalnih budžeta isplaćuju, dok će iznose veće od 500 eura razmatrati Vladina komisija.

Predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić istakao je da se većina zahtjeva za nadokandu štete u tom radu odnosila na izlivanje rijeke Bistrice, koja je pričinila veliku štetu domaćinstvima, kao i zemljotres, koji je pogodio sjever Crne Gore počekom prošle godine.

Predstavnik Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, ujedno i član Vladine komisije, Gojko Babović predstavio je sagovornicima benefite koje pruža resorno ministarstvo poljoprivrednim proizvođačima, a takođe ih je upoznao i sa polisama osiguranja, koje nude osiguravajuće kuće Lovćen osiguranje i Sava osiguranje.

Tokom drugog dijela radne posjete, Vučinović je obišla Andrijevicu, gdje je sa predsjednikom te opštine Srđanom Mašovićem i saradnicima razgovarala o tekućim problemima.

Ona je pohvalila rad Službe zaštite i spašavanja, koja radi na primjeni preventivnih mjera u dijelu smanjenja rizika od nastanka većih šteta prouzrokavanih elementarnih nepogodama.

Babović je sagovornike iz Andrijevice informisao o benefitima koje po raznim osnovama daje resorno ministarstvo i ukazao na mogućnosti osiguranja poljoprivrednih dobara, imajući u vidu činjenicu da većina odštetnih zahtjeva potiče od poljoprivrednih gazdinstava.

Bonus video: