"Vučkoviću nezakonito osmi mandat"

Krstonijević je bio protivkandidat Vučkoviću za funkciju predsjednika kotorskog suda, a Sudski savjet je početkom juna ove godine odlučio da Vučković osmi put bude izabran za šefa tog suda
7603 pregleda 25 komentar(a)
Osmi put na čelu suda: Vučković, Foto: Savo Prelević
Osmi put na čelu suda: Vučković, Foto: Savo Prelević

Sudija kotorskog Osnovnog suda Predrag Krstonijević osporio je izbor sudije Branka Vučkovića za predsjednika tog suda.

Krstonijević je prošle sedmice podnio tužbu Upravnom sudu protiv Sudskog savjeta, smatrajući njihovu odluku o izboru Vučkovića nezakonitom.

Krstonijević je bio protivkandidat Vučkoviću za funkciju predsjednika kotorskog suda, a Sudski savjet je početkom juna ove godine odlučio da Vučković osmi put bude izabran za šefa tog suda.

U tužbi se, između ostalog, navodi da Vučković nije smio biti biran na tu funkciju više od dva puta, a žalio se i na sam postupak izbora i ocjenjivanje njihovog rada i intervjua.

Krstonijević, dugogodišnji sudija kotorskog Osnovnog suda, “Vijestima” je potvrdio da je podnio tužbu, pojašnjavajući, između ostalog, da je odluka Sudskog savjeta suprotna Zakonu o sudskom savjetu, te da smatra da je njegov program o daljem radu tog suda bio bolji od Vučkovićevog.

Iz Sudskog savjeta su “Vijestima” krajem prošle sedmice rekli da nijesu u saznanju da se neko žalio na odluke Savjeta.

“Shodno članu 17 Zakona o upravnom sporu (Sl. list Crne Gore, broj 54/16 od 15.08.2016. godine), tužba se podnosi u roku od 20 dana od dana dostavljanja akta stranci. U odnosu na odluke koje navodite u pitanju, još uvijek nije prošao gore pomenuti rok. Međutim, do ovog momenta nijesmo u saznanju da je neko osporio ove odluke”, navela je portparolka Radmila Đurišić.

Sudski savjet je prilikom izbora Vučkovića ocijenio sa 92 boda, za 14 bodova više nego Krstonijevića.

Sudski savjet je tada izabrao predsjednike pojedinih osnovnih sudova, iako su oni na tim funkcijama bili po dva i više puta, a rekorder po broju mandata je upravo Vučković.

Po dva prijavljena kandidata imali su samo dva suda - podgorički i kotorski, dok u ostalim sudovima dosadašnji predsjednici nijesu imali protivkandidate i ponovo su izabrani na te funkcije.

Nevladine organizacije, njih 11, tada su apelovali na predsjednika Savjeta Mladena Vukčevića da ne dozvoli da predsjednici sudova protivpravno nastave da obavljaju funkcije na kojima su najmanje deset godina.

Podsjetili su da je amandmanom na Ustav koji je stupio na snagu 2013. godine propisano da “isto lice može biti birano za predsjednika Vrhovnog suda najviše dva puta”, te da je Izmjenama i dopunama zakona o Sudskom savjetu i sudijama iz 2016. isto propisano i za izbor predsjednika sudova.

Sudski savjet to, međutim, nije spriječilo da ih ponovo izabere, navodeći da to ne važi prije januara 2016. godine, kada je novi Zakon stupio na snagu.

U Savjetu su ocijenili da bi uzimanje u obzir prethodnih mandata bilo moguće samo da je izričito propisano, a da u protivnom predstavlja nedozvoljenu retroaktivnu primjenu zakona.

Upravni sud već godinu ne odlučuje o tužbi Vukićevića

Upravni sud već godinu nije odlučio o tužbi koju je u julu prošle godine podnio savjetnik u podgoričkom Osnovnom sudu Ivan Vukićević, koji je osporio izbor deset sudija koji su tada izabrani za nove sudije osnovnih sudova.

U tužbi je, pored ostalog, navedeno da se dva člana Savjeta iz reda sudija nijesu izuzela iz odlučivanja, iako su tri kandidata u vrijeme odlučivanja bili više godina savjetnici upravo tih sudija. Osporen je i način biranja, ocjenjivanja, ali i intervjui.

Iz Akcije za ljudska prava su nedavno upozorili da je nezakonit način na koji se sa kandidatima rade intervjui i tražli da se razriješe članovi Savjeta.

U Savjetu su ocijenili da su neutemeljene i neobjektivne ocjene o njihovom radu, navodeći da će u odnosu na HRA “se u narednom periodu odrediti u odnosu na konkretne oblike dalje saradnje”.

Bonus video: