Vujačić došao sa policijom, Garović jednom od čuvara Bukovice rekao da je švercer droge

Policija prekinula prezentaciju mHE u Boanu, nakon što je direktor firme Hydra MNE prozvao jednog od čuvara zbog šverca droge
5862 pregleda 4 komentar(a)
Policija se umiješala u skup, Foto: Obrad Pješivac, Obrad Pješivac
Policija se umiješala u skup, Foto: Obrad Pješivac, Obrad Pješivac

Optužbe, uvrede, komešanje, zvižduci i policijska intervencija obilježili su jučerašnju prezentaciju projekta mini hidroelektrane na rijeci Bukovici, koji su u školskoj sali u Boanu organizovali Savjet te MZ u saradnji sa Opštinom i kompanijom “Hydra MNE”.

Trvenja među protivnicima izgradnje mHE i druge strane koju je predvodio predsjednik Opštine Mijomir Vujačić počela su dok se sala još punila. Incident je kulminirao kada je direktor firme “Hydra MNE” Boban Garović jednom od čuvara rijeke - Šavničaninu Nikoli Vemiću rekao da je švercer droge.

Više pripadnika Uprave policije tada je ušlo u salu, prekinulo skup i počelo da izvodi članove porodice Vemić, ali i sve čuvare rijeke. Okruženi “plavcima” u sali su ostali Vujačić i Garović, ali i nekoliko odbornika Demokratske partije socijalista.

Branitelji Bukovice optužili su Garovića da je u dogovoru sa Vujačićem namjerno prekinuo prezentaciju projekta mHE, jer nijesu bili spremni da se suoče sa njihovim primjedbama niti da vide prezentaciju koja pokazuje koliko taj projekat šteti lokalnom stanovništvu.

Dok je policija praznila salu, čuvari rijeke poručili su da su “došli u situaciju da po ko zna koji put od domaćih izdajnika brane imovinu”. “Ne može naša domovina biti njihova imovina”, čulo se iz sale. Desetak minuta nakon incidenta, Vujačića je policija izvela iz sale, a okupljeni mještani pitali su kakav je to gradonačelnik kog čuvaju od svojih građana.

Čuvari rijeke ranije su kazali da je lokalno rukovodstvo pokušalo da sakrije prezentaciju od njih, ne obavještavajući ih uprkos tome što skoro mjesec stražare ispred “Hydrinih” bagera.

“Naredili su svim odbornicima DPS-a, zaposlenima u opštinskim službama i ostalima koji ih se plaše, da dođu, kako bi pokazali da se Šavnik ne protivi izgradnji mHE. Plan im je propao, došli smo i mi da ukrstimo argumente, ali su se oni od njih uplašili i namjerno izazvali incident”, rekli su čuvari Bukovice.

Nakon incidenta, jedan od Vemića kazao je da su namjeravali da prezentuju nepravilnosti koje su poslali premijeru Dušku Markoviću i ministarki ekonomiije Dragici Sekulić:

“Ali nam nisu dozvolili. Spremni smo da položimo živote za rijeku”. Prije toga, Garović ih je optužio da opstruiraju radove prijavama, naglašavajući da je Uprava za inspekcijske poslove utvrdila da je “Hydra MNE” sve uradila po Zakonu.

Često prekidan zvižducima i glasnim negodovanjem direktor “Hydre” prezentovao je projekat i poručio da će radovi biti nastavljeni “u skladu sa dinamikom koju smo usvojili”.

Pred Šavničanima je rekao da imaju većinsku podršku u gradu.

Jedan od čuvara rijeke Veljko Bulatović kazao je da “gradnje neće biti po cijenu života”, zbog čega je dobio aplauz.

Predsjednik MZ Boan Tomaš Čurović odgovorio mu je da je stav Savjeta MZ da uz uslove koje je propisala lokalna uprava može da se gradi. Čurović je rekao da su stalno nastanjeni mještani sela uz rijeku polovično za i protiv gradnje.

Gradnju podržava i odbornik DPS-a Branislav Čurović iz Tušinje, koji je u sali rekao da bi nerealizacija tog projekta usporila razvoj. Za razliku od njih, odbornica Demokrata u SO Žabljak Rajka Vemić, koja je rođena u Donjoj Bukovici protivi se tome:

“Garović ovdje neće graditi”, kazala je Vemić, poručujući da je sigurna da će mještani sačuvati rijeku.

Konzorcijum “Hydra MNE” prije gotovo mjesec počeo je pripremne radove na gradnji mini hidroelektrana “Bukovica 1” i “Bukovica 2”, ali su ih mještani spriječili. Koncesiju na vode Bukovice ta firma dobila je na 27 godina. Vlasnici “Hydra MNE” su Milovan Maksimović, brat od ujaka predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i Jovan Gordijan. Izvršni direktor je Boban Garović.

Predsjednik ne želi tamo gdje su “političke stvari”

Zaštitnici rijeke juče su prigovorili Vujačiću da ne stanuje u gradu kojim predsjedava, već da svakodnevno o trošku građana iz Nikšića dolazi na posao u Šavnik.

“On se svako jutro probudi, opali 70 kilometara do Šavnika, onda tu uzima dnevnice, pije vinjak, i vrati se da spava u Nikšić i on je došao da odlučuje hoće li ovi ljudi koji žive pored rijeke imati Bukovicu ili ne”, kazao je Aleksandar Dragićević iz pokreta “Dalje nećeš moći”.

Tokom izlaganja Vujačić im je odgovorio zbog čega skoro mjesec neće da posjeti Šavničane koji stražare ispred Hydrinih mašina, ne dozvoljavajući nastavak pripremnih radova. “Tamo gdje su građani svih sela vazda ću doći, gdje su političke stvari nikada neću doći”, rekao je on i dobio zvižduke.

On im je odgovorio da neće donositi odluke pod pritiskom, ali i da mu je veoma jasno da je dio stanovništva protiv razvojnog projekta - izgradnje mHE.

Okupljeni su iz sale uglas uzvikivali da “nije dio protiv, nego većina”, na što im je odgovorio da se neće nadgornjavati sa njima i prebrojavati.

Vujačić je kazao da je za prosperitet i razvoj Opštine na čijem je čelu i za 14. jun najavio posjetu ministarke ekonomije Dragice Sekulić.

Bonus video: