Vujanović goste može da prima samo u mjesnim zajednicama

Iz Glavnog grada nisu odgovorili na pitanje “Vijesti” na osnovu kojih akata i kriterijuma bi uopšte mogli, bez nadoknade, da dodijele prostor Vujanovićevoj NVO
8475 pregleda 5 komentar(a)
Vujanović i Vuković, Foto: Podgorica.me
Vujanović i Vuković, Foto: Podgorica.me

Ne postoje pravila na osnovu kojih bi Glavni grad nevladinim organizacijama ustupio prostor na korišćenje, a Podgorički klub, u kome su bivši predsjednik i premijer Crne Gore Filip Vujanović i Igor Lukšić, ne bi mogao da dobije kancelariju čak ni da je Opština prihvatila i ispoštovala nedavne preporuke civilnog sektora, Zajednice opština i Ministarstva javne uprave (MJU).

Iako nisu obavezujuće, preporuke bi jedino na neki način mogle da urede pitanje ustupanja opštinskih prostora organizacijama civilnog sektora bez nadoknade i prema njima bi Podgorički klub ispao već kod prve tačke.

Prema njima, prostor može biti dat NVO koja je u registru najmanje dvije godine, a Podgorički klub je osnovan 1. februara 2019.

Vujanović bi, sudeći prema odgovorima nadležnih, bivše državnike iz regiona - Jadranku Kosor, Stjepana Mesića, Milana Kučana… mogao da dočekuje i u nekoj podgoričkoj mjesnoj zajednici, ali uz ograničeno vrijeme trajanja susreta.

Iz Glavnog grada su prije nekoliko dana kazali da će obezbijediti prostor, ali i drugu vrstu logističke podrške Podgoričkom klubu, NVO čiji je jedan od inicijatora bivši predsjednik Crne Gore.

Saopštenje je objavljeno na sajtu Opštine, uz fotografije susreta Vujanovića i gradonačelnika Ivana Vukovića i hvalospjev o značaju NVO koja je osnovana prije nepuna dva mjeseca.

Iz Glavnog grada nisu odgovorili na pitanje “Vijesti” na osnovu kojih akata i kriterijuma bi uopšte mogli, bez nadoknade, da dodijele prostor Vujanovićevoj NVO.

Iz Sekretarijata za lokalnu samoupravu na kraju su poslali obrazloženje, kojim su Podgorički klub smjestili u neku od mjesnih zajednica, a vrijeme rada i susrete bivših državnika regiona ograničili na tri sata.

“Pravilnikom o uslovima i načinu korišćenja objekata i prostorija mjesnih zajednica... iz 2005, propisano je da objekte u vlasništvu Opštine određene za rad mjesnih zajednica mogu koristiti političke partije i neprofitne asocijacije… po pravilu jednom sedmično, u vremenu od 10 do 22 časa, a najduže tri sata”, navodi se u odgovoru “Vijestima”.

Najavu Glavnog grada da će obezbijediti prostor i logistiku za funkcionisanje Podgoričkog kluba, nisu komentarilsali iz Zajednice opština i resora na čijem je čelu Suzana Pribilović, koji su sa Centrom za razvoj nevladinih orgnizacija (CRNVO) nedavno objavili i set preporuka za rad lokalnih zajednica, među kojima i onu koja definiše postupak davanja na korišćenje prostorija u vlasništvu opštine NVO bez naknade. Iako je informacija o podršci Vujanovićevoj NVO objavljena na sajtu podgorica.me, iz

Zajednice opština i MJU su u odgovoru “Vijestima” kazali da ne posjeduju informacije o namjeri Glavnog grada.

Iz CRNVO su se zbog najave iz podgoričke Opštine odmah obratili Vukoviću. Smatraju da time “Glavni grad nastavlja sa lošom praksom netransparentnog ustupanja javnog prostora NVO”, te da stvara neravnopravan ambijent za njihovo djelovanje.

Podsjećaju i da je Sekretarijat za lokalnu samoupravu Glavnog grada, baš u cilju obezbjeđivanja pravnog osnova i transparentne procedure za fer i pravično davanje prostora NVO, još 2017. pripremio Nacrt odluke o davanju na korišćenje prostora, te da ta odluka još nije usvojena.

Navode da je razlog tome nedostatak političke volje i želja za favorizovanjem “podobnih NVO”.

Kao ni na pitanje “Vijesti”, iz Glavnog grada nisu odgovorili ni na upit CRNVO o tome na osnovu kojeg su pravnog akta i kriterijuma odlučili da obezbijede prostor Podgoričkom klubu.

Podsjećaju na velik broj organizacija koje decenijama rade na zaštiti prava osoba sa invaliditetom, zaštiti žrtava nasilja, socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti, zaštiti djece i mladih, ljudskih i manjinskih prava…

Nadležnima postavljaju pitanje kako su se opredijelili da prostor obezbijede organizaciji koja je tek osnovana i nema realizovanih aktivnosti.

“Da li je glavni kriterijum činjenica da su osnivači i članovi ove organizacije bivši visoki državni zvaničnici Crne Gore i zemalja u regionu ili bi glavni kriterijumi trebalo da budu prioritetne oblasti od javnog interesa i ostvareni rezultati i uspjesi dugogodišnjih organizacija u tim oblastima”, navodi se, pored ostalog, u dopisu Vukoviću.

Smatraju da bi, ako Glavni grad i istraje u namjeri i dodijeli prostor Podgoričkom klubu, takva odluka bila ne samo nelegalna, već bi njome drugim organizacijama bilo jasno stavljeno do znanja da prava i zahtjeve ne treba da temelje na pravu, “već u direktnim aranžmanima u kabinetima, iza zatvorenih vrata”.

CRNVO: Gašiju zemlja bez zakonskog utemeljenja

Iz CRNVO su su podsjetili i da je Glavni grad nedavno usvojio odluku prema kojoj namjerava da NVO “Udruženje Roma Crne Gore” ustupi bez naknade na 10 godina 6.064 metra kvadratna zemljišta na Vrelima ribničkim za izgradnju kulturnog centra za tu populaciju.

U CRNVO smatraju da takva odluka nema utemeljenje u Zakonu o državnoj imovini, “jer NVO nisu prepoznate kao subjekti korišćenja državnog zemljišta”. Dodaju i da su, u tom kontekstu, neophodne izmjene Zakona o državnoj imovini.

Iz CRNVO su i zbog ove odluke pisali Vukovići, ali iz Glavnog grada nisu dobili odgovor.

Predsjednik i jedan od osnivača “Udruženja Roma CG” je Isen Gaši, nekadašnji član Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) u Podgorici. Gaši slovi i za nezvaničnog koordinatora glasačkog tijela DPS u romskoj zajednici na Koniku tokom izbornih procesa.

Bonus video: