Vujanović: O obnovi crkve na Lovćenu odlučuje Vlada

Amfilohije je zatražio da povodom 200 godišnjice rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša bude obnovljena crkva Svetog Petra Cetinjskog na Lovćenu
145 pregleda 30 komentar(a)
Ažurirano: 17.06.2012. 19:09h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović saopštio je da je Mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju rekao da o obnovi crkve Svetog Petra Cetinjskog na Lovćenu može odlučivati samo Vlada Crne Gore.

Amfilohije je zatražio da povodom 200 godišnjice rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša bude obnovljena crkva Svetog Petra Cetinjskog na Lovćenu. Amfilohije je rekao da je o mogućnosti obnove Njegoševe kapele na Lovćenu posvećene Svetom Petru Cetinjskom srušene prije 40 godina, već razgovarao sa Vujanovićem.

"U povodu ove inicijative Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija predsjednik Crne Gore mu je saopštio da o njoj može odlučivati samo Vlada Crne Gore te ako procijeni da treba provjeriti da li je prihvatljiva o tome može zatražiti mišljenje Vlade Crne Gore", saopšteno je iz Vujanovićevog kabineta.Amfilohije je rekao da je o mogućnosti obnove Njegoševe kapele na Lovćenu posvećene Svetom Petru Cetinjskom srušene prije 40 godina, već razgovarao sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem.„Obraćamo se i premijeru Lukšiću, tražimo i zahtijevamo, molimo i nadamo se, da će to biti ispunjeno u mjeri razuma i probuđene savjesti da se povodom 200 godišnjice rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, koji se rodio 1813. godine, obnovi i crkva Svetog Petra Cetinjskog na Lovćenu“, kazao je mitrpolit Amfilohije.On je u crkvi Svetog Petra Cetinjskog na Prčanju, replici lovćenske crkve, danas na dan Svetog Joanikija Bokeškog, služio Svetu arhijerejsku liturgiju.

"Pomolimo se gospodu da prosvijetli naše glavare"

Amfilohije je kazao da na Lovćenu ima mjesto gdje crkva može da ponovo bude izgrađena i da se u njoj po zavještanju Petra Drugog Petrovića Njegoša pohrane njegovi zemni ostaci."Pomolimo se gospodu da prosvijetli naše glavare da shvate koliki je strašan zločin izvršen protiv Svetog Petra Cetinjksog i protiv Petra Drugog Petrovića Njegoša, protiv Lovćena i protiv zavještanja i protiv svetinje“, kazao je Amfilohije.

On je istakao da je prošlo 40 godina od „onog strašnog zločina, zločina nad Svetim Petrom Cetinjskim, jer je taj hram bio prvi podignut u njegovu čast, od njegovog sinovca i nasljedinka Petra Drugog Petrovića Njegoša, koji je za njega napravio i crtež.„Ostavio je i svoje zavještanje da ga tu sahrane i štapom svojim vladičanskim udario pred glavarima koji su se popeli na Lovćen, proklevši ako ga tu ne sahrane“, kazao je Amfilohije.

"Pogaženo je zavještanje Petra II Petrovića Njegoša"Mitropolit je istakao da su „Crnogorci onoga vremena ispunili njegovu želju, iako ne istog dana kada se upokojio zbog nevremena“, ali jesu kroz nekoliko godina.Govorći o rušenju crkve na Lovćenu mitropolit mfilohije je podsjetio na stihove „Krv se prosu niz lovćensku kosu, pred oltarom zaplaka kanđelo, divlji bik je zakopao papke u temelje sveštene kapele“.

Amfilohije je rekao da je Petar Drugi Petrović Njegoš bio prorok svoga vremena „jer mnogo što šta što je zapisao onda, ostvaruje se i danas"

Bonus video: