Vujanović zamolio majke da prekinu štrajk glađu

On je pozvao Vladu da ubrza cjelovito rješenje koje će obuhvatiti i majke sa troje i više djece, uz učešće njihovih predstavnica ili eksperata koje će odrediti
56 pregleda 97 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Beta-AP
Filip Vujanović, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 19.03.2017. 08:34h

Predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović, pozvao je i zamolio korisnice naknada za troje i više djece da prekinu štrajk glađu, i da, saradnjom sa Vladom, pomognu u hitnom pronalaženju pravednog i održivog rješenja.

Vujanović je, u otvorenom pismu, izrazio brigu za zdravlje majki koje su se opredijelile na radikalizaciju protesta štrajkom glađu.

Javnosti je, kako je rekao Vujanović, poznato da je više puta saopštio da su te naknade utvrđene zakonom bez adekvatnog ispitivanja njegove finansijske održivosti i bez utvrđivanja broja korisnica i konačnog budžetskog izdatka, kao i izdržljivosti tako konstituisane obaveze.

On je podsjetio da je ta naknada utvrđena za više od 21 hiljadu korisnica i ukupni godišnji budžet od više od 72 miliona eura.

Taj iznos očigledno, kako je kazao Vujanović, ugrožava izvršenje te, ali i ostalih obaveza korisnika budžeta, kao i budžeta u cjelini.

Prema njegovim riječima, javnosti je poznato i da je ukazivao na nužnost sagledavanja odgovarajućeg oblika socijalne zaštite u kome majke sa troje i više djece ne bi bile žrtve ovakvog donošenja zakona.

„Nakon donošenja zakona nijesam mogao uticati ni na osnovni ni na izmijenjeni zakon jer, kako sam bezbroj puta objašnjavao, ovlašten sam samo na sagledavanje da li postoji unutrašnja kolizija normi za konkretni zakonu. Za sadržinu zakona odgovara Skupština, a kako je bila odgovorna već sam konstatovao“, rekao je Vujanović, a saopšteno je iz njegovog kabineta.

On je pozvao Vladu da ubrza cjelovito rješenje koje će obuhvatiti i majke sa troje i više djece, uz učešće njihovih predstavnica ili eksperata koje će odrediti.

Vujanović je pozvao i Ustavni sud da u što kraćem roku ocijeni ustavnost oba zakona koji se odnose na naknade za majke sa troje i više djece.

„Ponavljam molbu majkama u štrajku da, vodeći računa o svom zdravlju, prekinu štrajk i kroz institucije sistema zaštite svoje pravo“, navodi se u pismu Vujanovića.

Bonus video: