Vujičić: VD stanje loš signal za evropsku integraciju i vladavinu prava

koordinator programa ljudskih prava i pravde u Građanskoj alijansi Zoran Vujičić smatra da je neophodna dvotrećinska podrška u Skupštini razlog zašto nije stigla nijedna prijava na poziv za izbor vrhovnog državnog tužioca (VDT), zbog čega su kandidati u startu obeshrabreni da uđu u tu priču
1045 pregleda 1 komentar(a)
Vujičić, Foto: Gamn.org
Vujičić, Foto: Gamn.org

VD stanje u ključnoj instituciji koja se bori protiv svih vidova kriminala nije dobar signal za evropsku integraciju države, niti za vladavinu prava u Crnoj Gori, ocijenio je koordinator programa ljudskih prava i pravde u Građanskoj alijansi Zoran Vujičić.

On smatra da je neophodna dvotrećinska podrška u Skupštini razlog zašto nije stigla nijedna prijava na poziv za izbor vrhovnog državnog tužioca (VDT), zbog čega su kandidati u startu obeshrabreni da uđu u tu priču.

“Duboka politička kriza uticala je da parlament još od konstituisanja 2016. godine radi u okrnjenom sastavu. Crna Gora ima veliki broj profesionalaca i ova situacija mora da zabrine sve u društvu”, kazao je Vujičić agenciji MINA.

Kako je naveo, kada politika prevlada u sferama u kojima ne bi trebalo, pojedinci koji drže do svog integriteta ne žele da im se imenom licitira u političkim igrama.

Upitan da li u slučaju da VDT bude u stanju vršioca dužnosti to može uticati na evropsku integraciju Crne Gore, Vujičić je odgovorio da VD stanje u ključnoj instituciji koja se bori protiv svih vidova kriminala ne može da bude dobar signal, ne samo za evropske integracije, već i za vladavinu prava u državi.

Na pitanje koliko je u postojećoj političkoj situaciji moguće da parlament izabere novog VDT-a sa obzirom na potrebne uslove, dvotrećinska većina u prvom, tropetinska većina u drugom krugu, on je odgovorio da su šanse za to male.

“Iz ove perspektive gledano, šanse da se tako nešto desi su jako male. Ustavne izmjene iz 2013. godine čiji je cilj bio da se poveća nezavisnost pravosuđa sada su ključno oružje političkim partijama za uticaj i sitne političke poene koje dugoročno štete ne samo partijama, već i cjelokupnom drustvu”, kazao je Vujičić.

On je rekao da ključni politički igrači moraju da shvate da postoji nešto što je iznad svih partijskih interesa, a to je država i crnogorsko društvo.

Na pitanje na koji način je moguće pronaći izlaz iz postojeće situacije, Vujičić je odgovorio da primarno političke partije moraju da se vrate dijalogu, a najbolje mjesto za to je parlament.

“Pomoć koju smo imali od Venecijanske komisije prilikom ustavnih izmjena iz 2013. godine sada se čine kao nepremostiva prepreka, ali ono na šta nijesu iz te komisije očekivali jeste politička nezrelost”, dodao je on.

Upitan da li smatra da bi trebalo izmijeniti ustavnu normu koja se odnosi na uslove za izbor VDT-a, Vujičić je odgovorio da će Crna Gora, ukoliko na svaku prepreku bude posezala za ustavnim izmjenama, pokazati da nije spremna da bude dio evropske zajednice.

Bonus video: