Vujisići zbog gradnje autoputa ne mogu do imanja: "Tijelima ćemo spriječiti ulazak mehanizacije"

Vujisići kažu da je opstrukcijama Ministarstva finasija spriječena eksproprijacija tri parcele, koje su, kako tvrde, sadašnjim radovima potpuno blokirane
207 pregleda 3 komentar(a)
Zorica Vujisić, Zdravko Vujisić, Foto: Dragana Šćepanović
Zorica Vujisić, Zdravko Vujisić, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 23.10.2017. 19:44h

Brat i sestra Zdravko i Zorica Vujisić, suvlasnici porodičnog imanja u mjestu Jabuka, od minulog vikenda, kažu, prinuđeni su da životima brane svoju imovinu.

Tvrde da već tri godine izvođači radova na dionici autoputa Smokovac-Mateševo, ugrožavaju njihova imovinska prava i uništavaju im i dio imanja koji nije eksproprisan.

Zbog toga će, kako navode, ubuduće “svojim tijelima spriječiti ulazak mehanizacije i radnike da prođu ka gradilištu, preko njihove imovine”.

Vujisići kažu da je opstrukcijama Ministarstva finasija spriječena, odnosno odugovlači se ekspropriacija tri parcele, koje su, kako tvrde, sadašnjim radovima potpuno blokirane.

Pojašnjavaju da je taj dio imovine iznad gradilišta, a vlasnici do njega nikako ne mogu ni pješke, a o korištenju nema ni riječi.

Ništa, uključujući i dvije presude Upravnog suda, nije pomoglo da se stanje promijeni.

“Imamo dvije presude Upravnog suda u našu korist, iz kojih se jasno vidi da drugostepeni organ, to jest, Ministarstvo finansija, ne dostavlja potrebnu dokumentaciju. Do parcele ne možemo doći. Ne možemo ih koristiti. Sud je za osam mjeseci dva puta tražio od pravne službe Ministastva predmet i spise. U pravnoj službi su nam rekli da su postupili po njihovom zahtjevu, a u kancelarijama Uprave za nekretnine u Kolašinu tvrde da nijesu dobili nikakav zahtjev“, kaže Zdravko.

Još veći im je problem što su, kako objašnjava Zorica, porodična kuća i dvorište ugroženi vodama sa gradilišta.

Bujica, sa mjesta gdje se izvode radovi, je, kako tvrdi, u više navrata, noseći mulj i kamenje, pričinila ogromnu štetu.

Imanjem, napominju Vujisići, “non- stop protiče “rijeka” betona, koja završava u Tari”.

Ni taj problem ne rješava se više od dvije i po godine.

“Ineženjeri hidrotehnike i ostalih struka konstatovali su da izvođač radova nije poreduzeo mjere da spriječi odlivanje atmosferskih voda iz zone gradilišta. Predstavnici kineske kompanije CRBC su nam kazali da imaju usmeni dogovor sa nekim od naših komšija i na tome se sve završilo.

Jedan od predstavnika te kompanije nam je prijetio i tužbom. Zatažili smo i njihovu pomoć u otklanjanu onog što je voda nanijela u naše dvorište, međutim, nijesu htjeli ni da nas saslušaju”, kaže Zorica.

Zbog svega što se dešava, Zdravko trpi i dodatnu štetu. Iz Beograda, gdje živi i radi, kako kaže, bio je prinuđen da dođe na Jabuku i zanemari svoj život.

Nalaz inspekcije potvrdio da je izvođač uzurpirao parcele

Vujisići imaju i nalaz inspekcije nadzora nad projektovanjem i izgradnjom autoputa, koji je zajedno sa predstavnikom izvođača radova, 31. avgusta obišla teren, to jest katastarske parcele 185. i 164 KO Jabuka. “Izvođač je uzurpirao 125 metara kvadratnih katastarske parcele 185 i 223 kvadrata parcele 164. Ovim putem upućujemo izvođača da odmah stupi u kontakt sa predstavnikom vlasnika parcele i da se s njim dogovori kako će riješiti to pitanje”, navodi se u tom dopisu.

Ni to, tvrde Vujisići, nije pomoglo da uništavanje njihove imovine prestane.

Nurković ih jedini primio i podržao

Vujisići kažu da ih je jedino ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković primio i saslušao. Njemu su pokazali obimnu dokumentaciju, ali i fotografije i video zapise, koji su dokaz uništavanja njihove imovine.

“Ministrov izričiti stav je bio hitno rješavanje tog problema. Kazao je da je potrebno i formiranje komisije, koja bi na stručan način obradila, utvrdila i procijenila štetu na imovini i porodičnoj kući”, kažu Vujisići.

Bonus video: