Vujović: Prvi put čujem za Eurotel

Ljubo Vujović, jedan od najiskusnijih stručnjaka u crnogorskoj radio-difuziji kaže da je prvi put “čuo za Eurotel kad ga je delagacija EK izabrala da digitalizuje Crnu Goru”
1 komentar(a)
Leopold Maurer, Foto: Luka Zeković
Leopold Maurer, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.09.2012. 20:54h

Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije i delegacija Evropske komisije (EK) u Podgorici nijesu juče htjeli da komentarišu to što je neuspješno završio i četvrti, posljednji, tehnički prijem opreme za digitalizaciju radio-difuznog sekotra u Crnoj Gori.

Na obje adrese “Vijestima” je rečeno da će sačekati da dobiju zvaničnu informaciju, izvještaj od Radio-difuznog centra (RDC), čiji cu inženjeri odbili da stave potpis na sva četiri dosadašnja tehnička prijema, jer su ocijenili da italijanski Eurotel nije ni napravio ni sklopio opremu kako je bilo predviđeno tehničkim projektom.

"Naš kolega je jedini bio iz struke i bio je protiv izbora italijanskog Eurotela jer nema referenci u ovom poslu i zbog toga je udaljen iz komisije", kazao je Vujović

Ljubo Vujović, jedan od najiskusnijih stručnjaka u crnogorskoj radio-difuziji sa skoro četiri decenije staža u ovoj oblasti, od čega je polovinu radio kao rukovodilac jednog od dva najznačajnija radio-difuzna objekta u državi, predajnika na Bjelasici, kaže da se do ove prilike nikada nije radilo na ovaj način.

“Od početka se vidjelo da tu ništa neće valjati. Komisiju koja je odlučivala ko će biti izabran za realizaciju ovog projekta činila su tri čovjeka, dva iz delegacije EK i jedan predstavnik RDC.

Naš kolega je jedini bio iz struke i bio je protiv izbora italijanskog Eurotela jer nema referenci u ovom poslu i zbog toga je udaljen iz komisije.

Sad se pomjeraju rokovi i gubi vrijeme, a da je izabrana bilo koja druga od prijavljenih kompanija, među kojima je bilo nekoliko koje su lideri u ovom poslu, digitalizacija u Crnoj Gori bi već bila pri kraj, vjerovatno i završena”, kaže Vujović.

On kaže da je, iako je u radio-difuziji gotovo 40 godina, prvi put “čuo za Eurotel kad ga je delagacija EK izabrala da digitalizuje Crnu Goru”.

“Raspitivao sam se kod kolega i shvatio da od njih niko u Evropi nije kupio ništa ozbiljno od opreme, a mi smo im, zahvaljujući “stručnjacima” iz EK, dali da završe praktično kompletnu digitalizaciju.

Ako se ne raskine ugovor sa njima, još veći će problem biti druga faza, jer će se morati tražiti oprema kompatibilna njihovoj. Posebna je priča kako će se to održavati i što ćemo mi (RDC) snositi odgovornost za kvalitet signala”, rekao je Vujović.

Za njega je problematično pomjeranje rokova. Eurotel i delegacija EK u Podgorici, potpisali su ugovor 30. maja prošle godine.

Ugovorom je bilo predviđeno da se prva faza digitalizacije (da se 60 odsto stanovništva pokrije digitalnim signalom) završi za 270 dana. U decembru prošle godine, taj rok je produžen na 383 dana, a u maju ove godine na 450. Najnoviji produžetak na 540 dana određen je 22. avgusta.

“Dali su im duplo duži rok od onog predviđenog uvogovom i još ništa nije urađeno. Ako Evropa preko delegacije u Podgorici želi da nas pomogne da završimo za državu ozbiljan posao, zašto nas ne puste da sami izaberemo neku od poznatih kompanija nego nas trjeraju da uzmemo nešto što ne valja nikome ozbiljnome”, kaže Vujović.

On kaže da je već izgubljeno previše vremena i da će “niz vodu otići bar još nekoliko mjeseci, jer kad počnu kiše i snijeg na Bjelasicu i Lovćen se nema kud”.

“Mi smo decenijama, u ondašnjoj Jugoslaviji, kupovali opremu od najpoznatijih proizvođača u svijetu, ali se ovako nikada nije radilo”, kaže Vujović.

Evropska komisija češlja izvještaj

U Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori kažu da trenutno razmatraju izvještaje o fabričkom testu projekta digitalizacije.

„Kad završimo sa procjenom izvještaja, preduzećemo neophodne mjere kako bi se osiguralo adekvatno sprovođenje projekta.

Sve preduzete mjere će biti u skladu sa odredbama i procedurama svojstvenim ovakvom tipu ugovora, i naravno, uz konsultovanje i dogovor sa korisnikom projekta.

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori će Vas u dogledno vrijeme obavijestiti o novostima vezanim za projekat“, piše u kratkom odgovoru na pitanje “Vijesti”.

Bonus video: