Vukčević i Davije: Ključni prioriteiti su jačanje profesionalizma, efikasnosti i nezavisnosti pravosuđa

"Vukčević je upoznao Davije sa aktivnostima Sudskog savjeta i njegovom ulogom u pravosudnom sistemu. Naglasio je doprinos Savjeta u sprovođenju Strategije reforme sudstva 2013-2018. i pratećeg Akcionog plana"
99 pregleda 0 komentar(a)
Mladen Vukčević, Mariz Davije, Foto: Sudski savjet
Mladen Vukčević, Mariz Davije, Foto: Sudski savjet
Ažurirano: 06.07.2017. 14:06h

Ključni prioriteiti Sudskog savjeta i misije Organizacije za evropsku bezbjednosti i saradnju (OEBS) u Crnoj Gori u oblasti vladavine prava su jačanje profesionalizma, efikasnosti i nezavisnosti pravosuđa, ocijenili su danas predsjednik Sudskog savjeta Crne Gore, Mladen Vukčević i ambasadorka Mariz Davije, šefica misije OEBS. u Crnoj Gori.

"Upravo u ovom dijelu, misija OEBS pruža podršku u obukama za sudije, tužioce i ostale praktičare u krivičnim i građanskim postupcima, podržava proces usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa međunarodnim standardima i promoviše medijaciju kao alternativni način rješavanja sporova", saopšteno je iz Sudskog savjeta.

U saopštenju se dodaje da se Vukčević zahvalio Davije na podršci koju misija OEBS pruža realizacijom brojnih projekata u oblasti vladavine prava i reforme pravosuđa.

"Vukčević je upoznao Davije sa aktivnostima Sudskog savjeta i njegovom ulogom u pravosudnom sistemu. Naglasio je doprinos Savjeta u sprovođenju Strategije reforme sudstva 2013-2018. i pratećeg Akcionog plana. Sagovornici su razmijenili mišljenja o bilansu ostvarenih rezultata u postavljanju sudija na osnovu jedinstvenog, transparentnog sistema zasnovanog na zaslugama, a koji obezbjeđuje da kandidati za sudije prođu obaveznu inicijalnu obuku u Centru za edukaciju nosilaca pravosudnih funkcija", poručili su iz Sudskog savjeta.

Sastanku su prisustvovali i Robert Kuharski, menadžer Programa vladavina prava/ljudska prava u misiji OEBS, kao i Vesna Simović Zvicer, članica Sudskog savjeta.

Bonus video: