Vukčević: Odluke sudova preispituju vijeća ili sudovi višeg stepena

Predsjednik Sudskog savjeta kazao je da to tijelo nema mogućnost da preispituje pravosnažne odluke sudova, niti ovlašćenja da preispituje njihovu zakonitost ili nezakonitost
73 pregleda 0 komentar(a)
Mladen Vukčević, Foto: Savo Prelević
Mladen Vukčević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.02.2018. 07:28h

Odluke koje sudije donose, u zavisnosti od svoje vrste, mogu se preispitivati jedino u postupku pred odgovarajućim vijećima ili sudovima višeg stepena, poručio je predsjednik Sudskog savjeta Mladen Vukčević.

On je, povodom postupka koji se vodi kod Osnovnog suda u Podgorici i tužbe Gorana Đurovića, podsjetio na nadležnosti Sudskog savjeta koje su propisane amandmanom devet, kojim je zamijenjen član 128 Ustava Crne Gore, i članovima dva i 27 Zakona o sudskom savjetu i sudijama.

Vukčević je pojasnio da, shodno tim nadležnostima, Sudski savjet nema mogućnost da preispituje pravosnažne odluke sudova, niti ovlašćenja da preispituje njihovu zakonitost ili nezakonitost.

„Odluke koje sudije donose, u zavisnosti od svoje vrste, mogu se preispitivati jedino u postupku pred odgovarajućim vijećima ili sudovima višeg stepena“, istakao je Vukčević.

Iz tih razloga, kako je naveo, Savjet neće učestvovati u javnom dijalogu o sudskim odlukama koje nijesu pravosnažne.

„Savjet će i ubuduće biti fokusiran na jačanje nezavisnosti sudstva, što je esencija vladavine prava i evropskih vrijednosti kojima Crna Gora teži“, zaključio je Vukčević.

Bonus video: