Vuković: Hapšenjem novinara vlast poziva na snaženje autocenzure

Kako se navodi u saopštenju, "profesionalizam u medijima se ne može uspostavljati krivičnim prijavama i progonom novinara, a policija i tužilaštvo su posljednje institucije koje treba da se staraju o unapređivanju profesionalnih i etičkih standarda u crnogorskom novinarstvu"
1588 pregleda 1 komentar(a)
Vuković, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Vuković, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović

Media centar osuđuje hapšenje glavnih urednika portala Borba i IN4S Dražena Živkovića i Gojka Raičevića i pokretanje krivičnog postupka protiv njih zbog, kako je navedeno, “izazivanja panike i nereda”, saopštio je Dragoljub Vukovic, predsjednik Skupstine Media centra.

"Tužilaštvo olako koristi kvalifikaciju “izazivanje panike i nereda” kada su informacije objavljene u medijima u pitanju. Zavisno od ugla posmatranja, ova kvalifikacija krivičnog djela se može zloupotrebljavati na dnevnoj osnovi, a pojedine informacije koje plasiraju državni organi se na isti način mogu smatrati “izazivanjem panike i nereda”", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi u saopštenju, "profesionalizam u medijima se ne može uspostavljati krivičnim prijavama i progonom novinara, a policija i tužilaštvo su posljednje institucije koje treba da se staraju o unapređivanju profesionalnih i etičkih standarda u crnogorskom novinarstvu".

"Postoji čitav set mehanizama koji stoje na raspolaganju državnim organima, kao i fizičkim licima, kojima se može sankcionisati objavljivanje netačnih informacija. Državne instititucije su, u konkretnom slučaju, mogle podnijeti žalbu Agenciji za elektronske medije (AEM) i tražiti sankcinisanje medija ukoliko su objavili netačne informacije.", navodi se u saopštenju.

Kako dodaje, "posljedica ovakvog djelovanja tužilaštva biće povećanje ionako izražene autocenzure i prikrivene cenzure u medijima, a ne profesionalizacija medija".

"Vlast protiv laži i poluistina u medijima može da se bori jedino tako što će institucije vlasti koje su u posjedu informacija od javnog značaja biti krajnje otvorene i spremne da medijima i građanima brzo proslijede važne informacije i preduprijete moguće širenje poluistina i laži. Kako ovdje stvari stoje, vlast ima drugačiju viziju crnogorskog društva, jer nastoji da Zakon o slobodnom pristupu informacijama promijeni tako da maksimalno spriječi odliv informacija od javnih institucija prema građanima", navodi se u saopštenju.

"Ukoliko policija i tužilaštvo nastave sa sličnim akcijama, onda domaćoj i međunarodnoj javnosti treba da bude jasno da se radi o smišljenoj politici zastrašivanja svih koji kritički ukazuju na rad institucija", zaključeno je u saopštenju Media centra.

Bonus video: