Vuković: Naše rijeke se guše u otpadu

"Morača, Zeta i Ribnica i Skadarsko jezero su nekima glavno skladište za otpad, kese na sve strane", istakao je Vuković
209 pregleda 0 komentar(a)
Javna rasprava KIC, Foto: Zoran Đurić
Javna rasprava KIC, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 26.10.2017. 19:54h

Odbornik Demokrata u Skupštini Glavnog grada, Mitar Vuković, je kazao da su naše rijeke u veoma lošem stanju i da bi trebalo poboljšati kulturu življenja u glavnom gradu. On je to saopštio na javnoj raspravi o Lokalnom akcionom planu održivog razvoja Glavnog grada do 2020. godine (LAPOR).

" ... Gdje god da se čovjek okrene, naći će plastičnu kesu ili odloženo smeće. Da ne govorim o onima iz građevinske sfere, kojima su rijeke Morača, Zeta i Ribnica i Skadarsko jezero glavno skladište", istakao je Vuković. On je kazao da je životna sredina ugrožena i zbog brojnih požara, koji su ljetos izbili u Podgorici i njenoj okolini.

"U Piperima su posljednje atome snage vatrogasci uložili da bi spasili šume...", istakao je on.

Jačanje prevencije i liječenje od zloupotreba psihoaktivnih supstanci, uključujući zloupotrebu opojnih droga jedna je od aktivnosti koja je svrstana u Akcioni plan za održivi razvoj glavnog grada. Vuković je istakao da bi javnoj raspravi trebalo da prisustvuju i roditelji djece.

Plan, koji je nastao nakon Nacionalne strategije održivog razvoja, uvezuje nekoliko dokumenata koje je usvojio Glavni grad, sa sprovođenjem Nacionalne strategije, odnosno, UN Agende 2030. godine.

Pomoćnica sekretara Sekretarijata za planiranje, uređenje prostora i zaštitu životne sredine, Lazarela Kalezić, ocijenila je da kriza životne sredine još uvijek nije prisutna u životima građana, te da se i dalje mora raditi na jačanju svijesti kako bi građani shvatili da je to važan dio njihovog života.

Kalezić je na centralnoj javnoj raspravi, kojoj nije prisustvovao nijedan građanin, kazala da bi masovnije uključenje građana dovelo "do pritiska da određene aktivnosti budu ubrzane...". Ona je kazala da je Podgorica odabrana da bude prva lokalna samouprava za koju će biti urađen LAPOR, koji će poslužiti kao obrazac za izradu još šest akcionih planova za područje Crne Gore. Među prvima će, kako je kazala, biti urađeni lokalni planovi za opštine Pljevlja i Nikšić.

"Treba da napravimo jedan okvir, koji će nam omogućiti da djelujemo u četiri sektora...a to su ljudski, društveni, prirodni i ekonomski resursi", istakla je Kalezić.

Bonus video: