Vuković pravi rokade u podgoričkim komunalnim preduzećima

Prvi čovjek Podgorice, nezadovoljan radom pojedinih direktora, mijenja rukovodstva
4882 pregleda 2 komentar(a)
Morala da podnese ostavku?: Vujošević, Foto: Zoran Đurić
Morala da podnese ostavku?: Vujošević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 12.02.2019. 09:00h

Gradonačelnik Ivan Vuković navodno je nezadovoljan radom pojedinih direktora, pa mijenja rukovodstva više podgoričkih gradskih komunalnih preduzeća, potvrđeno je “Vijestima” iz više izvora.

Prvo na udaru je “Zelenilo”, gdje će umjesto dosadašnjeg vršioca dužnosti direktora Radmile Vujošević, upravljanje preduzećem biti povjereno aktuelnoj direktorki “Čistoće” Daci Popović. Ona će tu funkciju obavljati do zaključenja konkursa za direktora, koji je raspisan krajem 2018.

Vujoševićevoj je navodno zbog niza zloupotreba rečeno da podnese ostavku. Prema saznanjima “Vijesti”, ona nije reagovala na zlostavljanje pojedinih zaposlenih, tuče u tom preduzeću, ali i sa trojicom kolega zastrašivala zaposlene kako bi odustali od svojih prava - tužbe za isplatu neisplaćenog dijela prevoza i toplog obroka koje im preduzeće duguje godinama.

“Vijesti” su krajem decembra prošle godine od Glavnog grada tražile odgovore na pitanja o problemima u “Zelenilu”, nakon mjeseci stigli su odgovori da je u tom preduzeću sve funkcionalno.

“Zelenilo DOO je društvo koje pozitivno posluje u skladu sa odnosnim zakonima koji uređuju njegovo poslovanje. Odnosi poslovodstva, zaposlenih i njihovih predstavnika u ovom preduzeću zasniva se na dogovoru, saradnji i međusobnom razumijevanju i niko nije uskraćen ni za jedno pravo koje mu pripada”.

“Radnici Zelenila Nemanja Đurović, Dragan Vojinović i Radojica Bojović odbacuju povezanost sa događajima, koji im se ovom anonimnom prijavom pripisuje. Bojović, zaposlen je na mjestu rukovaoca kotlovima, bio je jedan od aktera izolovanog incidenta koji je imao sa kolegom. O težini incidenta i izrečenoj mjeri po tom osnovu odlučiće disciplinski organ. Ovaj događaj, sa navodnim elementima fizičkog nasilja Zelenilo DOO osuđuje, ali i namjerno predimenzioniranje ovog slučaja u svrhe narušavanja ugleda pojedinaca koji sa tim slučajem nemaju nikakve veze, kao i kolektiva u cjelini”, odgovorila je “Vijestima” sad već bivša v.d. direktora.

Iako zaposleni u tom preduzeću tvrde da Vujoševićeva nije redovno uplaćivala u kasu preduzeća prihod od prodaje biljki na na tezgi 8. marta za 2015, 2016. i 2017. godinu, odgovoreno je da su “pazari od prodajnih izložbi cvijeća redovno i uredno uplaćivani”.

Vujoševićeva bi mogla biti pomoćnica direktora “Zelenila”, jer je Odbor direktora tog preduzeća na sjednici održanoj krajem januara, donio Odluku o izmjeni Statuta, prema kojoj bi preduzeće trebalo da ima dva pomoćnika.

Kako će Popovićeva preuzeti “Zelenilo”, čelo preduzeća “Čistoća” najvjerovatnije će preuzeti dosadašnji komandir Službe zaštite i spasavanja Andrija Čađenović.

Njegovo mjesto, odnosno čelo Službe zaštite i spasavanja, mogao bi da preuzme Goran Janković, aktuelni šef Komunalne policije.

Dosadašnji načelnik Komunalne inspekcije mogao bi biti, tvrde sagovornici “Vijesti”, dosadašnji načelnik Komunalne inspekcije Miloš Novović.

“Vijesti” su kontaktirale sve aktuelne i bivše direktore, ali nijesu željeli da komentarišu promjene ili nijesu odgovarali na pozive.

Na sva ova imenovanja posljednju riječ treba da da Skupština Glavnog grada, u kojoj DPS i njegovi koalicioni imaju većinu.

Procedura još nalaže da ovi predlozi, prije nego što se nađu na dnevnom redu Skupštine, prođu Odbor za izbor i imenovanja.

Na mjesto direktora “Pogrebnog preduzeća” Skupština je ranije izabrala Srđu Miljanića, koji je zamijenio Slobodana Stanovića, a na čelu Gradskog pozorišta od decembra je Nela Savković Vukčević, koja je naslijedila Ivanu Mrvaljević.

Konkurs za direktora “Vodovoda i kanalizacije” je završen, a kao najozbiljniji kandidat za tu funkciju, pominje se sadašnji vršilac dužnosti Filip Makrid.

Bonus video: