Vuković: Protiv sam gradnje u Njegoševom parku

Iz Glavnog grada tvrde da će proces planiranja centra Podgorice biti javan
194 pregleda 12 komentar(a)
Ivan Vuković, Foto: Luka Zeković
Ivan Vuković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.11.2018. 20:20h

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković ne podržava gradnju u Njegoševom parku, saopšteno je juče “Vijestima” iz njegovog kabineta.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) upozorilo je Glavni grad da ne smiju graditi u Njegoševom parku, neposredno iznad plaže Labud jer bi tako uzrokovali njeno uništenje, “kao i gubitak prepoznatljivog identiteta te vrijedne gradske oaze”.

MORT je radio reviziju Nacrta detaljnog urbanističjog plana “Nova varoš”. Savjet za reviziju MORT-a ocijenio je da mnogi od predviđenih sadržaja ne smiju biti i realizovani...

Iz Glavnog grada ponovili su da se “gradonačelnik Vuković protivi gradnji u Njegoševom parku”.

Ipak, tvrde da Glavni grad nije uradio Nacrt DUP-a “Nova varoš”.

“Plan o kome je riječ nije uradio Glavni grad, nego privatno preduzeće u skladu sa smjernicama Prostono-urbanističkog plana, jer je to njegova zakonska obaveza. Glavni grad je taj Nacrt dostavio Ministarstvu održivog razvoja i turizma na mišljenje, koje je bilo negativno”, odgovorili su “Vijestima” iz Glavnog grada.

U izvještaju, koji je na zahtjev MORT-a radio Savjet za reviziju planskih dokumenata, dodaju i da bi objekat čija je izgradnja planirana neposredno iznad plaže Labud na Morači - uništio, nadvisio i zasjenio plažu.

“Ako se uzme u obzir da je plaža Labud sa objektom Kajakaškog kluba proglašena nepokretnim kulturnim dobrom od lokalnog značaja, koja ima svoju bafer zonu, to je potrebno posebnu pažnju posvetiti planiranju objekata u blizini ovako osjetljive lokacije”, navodi se i izvještaju Savjeta i dodaje da bi izgradnja objekta velikog gabarita iznad plaže mogla da usljed građevinskih intervencija prouzrokuje njeno uništenje, “kao i gubitak prepoznatljivog identiteta te vrijedne gradske oaze”.

Nacrt DUP-a “Nova varoš” obuhvata područje površine oko 46 hektara. Taj prostor je oivičen rijekama Moračom i Ribnicom, te Bulevarom Ivana Crnojevića i Ulicom Marka Miljanova.

“Ono što su činjenice je da DUP “Nova varoš” nije važeći, da je ukinut odlukom Ustavnog suda i da se zbog toga javila potreba da se ovaj prostor pokrije planskim dokumentom. Podsjećamo da u ovom dijelu postoje privatne parcele, odnosno zemljište koje je u potpunosti u svojini privatnih lica, koja kroz planski dokument žele da artikulišu svoje privatne interese, a obrađivač plana je zadužen za usaglašavanje interesa svih zainteresovanih korisnika prostora i javnog interesa, pri čemu su smjernice plana šire teritorijalne cjeline obavezujuće”, kazali su iz Glavnog grada.

To dalje znači, navode, da je obaveza obrađivača da postupi po primjedbama koje su navedene u mišljenju Ministarstva i Savjeta za reviziju planskih dokumenata.

“Tek kada Ministarstvo da pozitivno mišljenje na Nacrt plana, steći će se uslovi za sprovođenje procedure javne rasprave. Dakle, sva ova procedura se sprovodi trasnparentno, i u skladu je sa tvrdnjom gradonačelnika da se protivi gradnji u Njegoševom parku”, zaključili su.

Nacrt je lani izradio konzorcijum kojeg čine podgoričke firme “Arhient”, “Simm inženjering”, “Verde Projekt”, “Evo Aqua Consulting”, “Geoprojekt Perišić” i “Jawel CG” iz Danilovgrada.

Bonus video: