Vuksanović: Izopštenje ćirilice težak udarac očuvanju srpskog identiteta u CG

„Ćirilica danas u Crnoj Gori ima status samo dozvoljenog, ali ne i ravnopravnog i obavezujućeg pisma, pa su tako svi javni natpisi, nazivi ustanova, institucija, škola, svi putokazi, nazivi ulica i sve drugo ispisani latinicom“, naveo je Vuksanović u pismu Bakoviću
77 pregleda 9 komentar(a)
Momčilo Vuksanović, Foto: Luka Zeković
Momčilo Vuksanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.01.2017. 14:10h

Predstavnici Srpskog nacionalnog savjeta (SNS) zatražili su prijem kod ombudsmana Šućka Bakovića zbog, kako su naveli, kršenja Ustavom garantovanih i davno stečenih prava koja su izuzetno važna za očuvanje nacionalnog, kulturnog i jezičkog identiteta srpskog naroda u Crnoj Gori.

Predsjednik SNS, Momčilo Vuksanović, kazao je da je Ustavom garantovana ravnopravnost ćiriličnog pisma gotovo u potpunosti izopštena iz državnog i administratvinog komuniciranja, „što je težak udarac očuvanju srpskog nacionalnog, kulturnog i jezičkog identiteta“.

„Ćirilica danas u Crnoj Gori ima status samo dozvoljenog, ali ne i ravnopravnog i obavezujućeg pisma, pa su tako svi javni natpisi, nazivi ustanova, institucija, škola, svi putokazi, nazivi ulica i sve drugo ispisani latinicom“, naveo je Vuksanović u pismu Bakoviću.

Prema njegovim riječima, na latinici se vodi sva državna administracija i koorespodencija uz poptuno zapostavljanje ćiriličnog pisma.

„Ukoliko bi se nastavio ovakav trend napuštanja ćirilice, nje bi u veoma kratkom vremenu naprosto nestalo sa ovog prostora, što bi bio ne samo nedopustiv diskriminatorski čin prema onom dijelu ovdašnjeg stanovništva koji to pismo doživljava kao jedan od najvažnijih činilaca svog nacionalnog, kulturnog, jezičkog i duhovnog identiteta, nego i nezapamćeno nasilje nad istorijom i kulturom Crne Gore“, upozorio je Vuksanović.

On je naglasio da ne postoji nijedan razlog za potiskivanje i napuštanje ćirilice - ni istorijski, ni kulturni, ni estetski, ni lingvistički, ni vjerski, ni tehničko-tehnološki.

„Ćirilica je bila i ostala jedna od osnovnih odrednica našeg identiteta. Njeno napuštanje znači prekid sa našim kulturnim i duhovnim identitetom, odnosno odricanje od svog kulturnog nasleđa“, kazao je Vuksanović.

On je poručio da srpski narod u Crnoj Gori to neće dozvoliti.

Vuksanović je zatražio od Bakovića da upozori i traži od državnih institucija da se ćirilično pismo u svim segmentima upotrebe ravnopravno tretira sa latiničnim, „onako kako je to postignuto u svim zemljama regiona, odnosno bivše zajedničke države, gdje se struktura stanovništva razlikuje po nacionalnom, kulturnom i vjerskom sastavu“.

„Upozoravamo Vas, ali i državne institucije, da ćemo, ukoliko se upotreba ćiriličnog pisma u potpunosti ne upodobi sa ustavnom odredbom o ravnopravnosti pisama, kao organizacija koja se bavi zaštitom identiteta srpskog naroda u Crnoj Gori biti prinuđeni da se na sve dopustive načine borimo za poštovanje ustavne odredbe, koja nedvosmisleno svjedoči da su ćirilično i latinično pismo ravnopravni“, poručio je Vuksanović.

Bonus video: